De gemeente Hilversum kiest er ook dit jaar voor om het centrum tijdens de jaarwisseling vuurwerkvrij te houden. Buurtbewoners van de omliggende wijken mogen wel vuurwerk afsteken.

Voor de wijken buiten het centrum kunnen de bewoners er onderling voor kiezen om een vrijwillige vuurwerkvrije zone te maken. Dit is een project dat vorig jaar voor het eerst werd uitgeprobeerd en dit jaar wordt het project gecontinueerd. Volgens Geke Uninge, woordvoerder van de gemeente Hilversum, is dit voor de burgemeester nog steeds geen ideale oplossing: “Nog liever ziet de burgemeester een landelijk verbod op vuurwerk, zodat het nieuwjaar veilig en zonder veel schade aan openbare ruimte kan plaatsvinden.”

Apeldoorn is de eerste vuurwerkvrije gemeente in Nederland. Aankomende jaarwisseling zullen er nog vuurwerkvrije zones zijn, maar vanaf 2020 is het verboden om vuurwerk af te steken in Apeldoorn. Wel komt er een plek in de wijken en dorpen waar professioneel vuurwerk wordt afgestoken. Een lokaal vuurwerkverbod, zoals in Apeldoorn, ziet de gemeente Hilversum niet zitten: “Het is simpelweg niet te handhaven.”