Het komt geregeld voor dat starters in Hilversum een gift of lening krijgen van hun ouders of een ander familielid om een huis te kopen. Zonder hulp bij de financiering van de hypotheek maken zij nauwelijks kans op de huizenmarkt. “Of een starter kan kopen heeft uiteraard ook met zijn of haar eigen inkomen te maken, maar gezien de hoge prijzen in de regio is het wel lastiger,” vindt Cor Heij, erkend Hypothecair Planner bij De Hypotheekshop in Hilversum Zuid.

Bij vrijwel alle aankopen is er geen ruimte in de hypotheek om de kosten koper mee te financieren en dienen starters deze van hun eigen geld te betalen. Vaak komt het voor dat zij dit geld niet hebben. “Integendeel, er blijkt bijvoorbeeld regelmatig een studieschuld aanwezig te zijn, die meegenomen moet worden in de inkomenstoets”, vertelt Mark van Ginkel, directeur Van Bruggen Adviesgroep Het Gooi. “Geregeld komt het dan ook voor dat ouders een schenking doen ter grootte van de kosten koper, zodat starters toch een huis kunnen kopen.”

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vanaf volgend jaar goedkoper. De eenmalige premie zakt van 0,9 naar 0,7 procent van de totale lening voor de nieuwe woning. Daarbij komt dat de kostengrens voor de aankoop van een huis met NHG omhoog gaat naar 310.000 euro (was 290.000 euro). Het kabinet wil het daarmee gemakkelijker maken voor starters om een huis te kopen. “Dit is fijn, maar of het dat echt makkelijker maakt betwijfel ik,” meent Heij. “Veel starters willen al lang kopen, maar kunnen dit niet door bijvoorbeeld een tekort aan inkomen of simpelweg doordat de woningen gewoonweg niet beschikbaar zijn. Daardoor wordt veelal de uitwijkroute naar tijdelijke huur genomen, ondanks het feit dat dit vaak hogere maandlasten met zich meebrengt,” aldus Van Ginkel.