Ondanks dat de woningmarkt nog steeds oververhit is, merkt de Hilversumse makelaar David Bevelander dat het iets rustiger wordt rondom de verkoop van huizen. De krapte blijft maar de markt is het zat.

Makelaar David Bevelander (39) van De KOSTER Makelaars in Hilversum geeft aan dat er sprake is van een trend in de huizenmarkt. Omdat er door de krapte te veel geïnteresseerde kopers zijn, doen ze het volgende: Alle geïnteresseerden moeten voor een bepaalde tijd een e-mail sturen naar de makelaar met het bedrag dat ze willen betalen voor het huis. De potentiële koper die het hoogste bod uitbrengt krijgt het huis dan. Vaak wordt er ook nog ver over de vraagprijs heen geboden omdat de huizen erg gewild zijn.

In 2018 kwam deze trend volgens David Bevelander ongeveer zes à zeven keer voor, op een schaal van 1 tot 10 verkochte huizen. In 2019 gebeurt dit daarentegen nog maar drie à vier keer op een schaal van 1 tot 10.David Bevelander: “Dit komt omdat de woningmarkt het op een gegeven moment zat is. Huizen worden telkens overboden en mensen kiezen er sneller voor om te gaan huren”.

Volgens makelaarsvereniging NVM lijkt de Nederlandse woningmarkt zich in rustiger vaarwater te begeven. Het aantal transacties neemt nog toe, maar de prijzen stabiliseren.

Vereniging van eigen huis: “De huizenmarkt is nog steeds oververhit en de trend onder makelaars erkennen wij als vereniging van eigen huis zeker”