De genomineerden voor de Hilversumse Onderneming van het Jaar 2020 zijn bekend gemaakt. Op de lijst staan zesendertig Hilversumse ondernemingen. Een aantal grote namen zijn genomineerd, maar ook kleinere bedrijfjes als Mel’s KnipKnip en Bibelebon KinderAtelier maken kans. De prijzen worden uitgereikt op 14 januari in De Vorstin.

Melissa van den Hazel, eigenares van Mel’s KnipKnip is 3,5 jaar geleden gestart met haar kapperszaak om mensen met een laag inkomen, zoals gepensioneerden of mensen met een uitkering, te kunnen knippen voor een klein prijsje. “Ik ben enorm vereerd dat ik genomineerd ben voor de prijs. Ik schat de kans echter niet zo groot dat ik zal winnen, met grote concurrenten als Mout en Kings IJs en Friet Café. Zij zijn zo enorm populair!” Van den Hazel vraagt haar klanten en kennissen op Facebook om op haar te stemmen. “De prijs winnen zou een kers op de taart zijn, maar ik haal al enorm veel voldoening uit het helpen van mijn klanten. Als ik bij een ouder en eenzaam iemand geweest ben die ik heb kunnen helpen aan een betaalbaar en mooi kapsel dan is dat prachtig. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.”

Ook de Hilversumse winkel Sus & So, staat voor sustainable & social, maakt kans om de Hilversumse Onderneming van het Jaar 2020 te worden. De winkel verkoopt kleding, bedlinnen en badtextiel gemaakt met respect voor mens en milieu. Alle merken die bij Sus & So verkocht worden hebben een fairtrade of biologisch keurmerk, of zijn transparant in hun productieproces. Mede-eigenares van de winkel, Gonny Jeths: “Wij zijn helemaal niet bezig met het winnen van prijzen, maar hebben het op het moment erg druk met het runnen van de winkel.”

Muriel Verheul, eigenares van het Bibelebon KinderAtelier aan de Hilvertsweg, was blij verrast toen zij hoorde genomineerd te zijn. Verheul steekt veel tijd in haar onderneming: “Ik heb drie ochtenden per week een Peuterinloop, vier keer per week een knutselclub voor kinderen van vijf tot veertien jaar oud en eens per week de tienermeidengroep. Daarnaast geef ik geregeld workshops, ook aan volwassenen. Het is super dat ik waardering krijg voor alle passie en liefde die ik in mijn atelier stop.” Verheul zou het mooi vinden als de prijzen dit jaar door kleine Hilversumse ondernemingen gewonnen worden. “Vorig jaar won de Jumbo Larenseweg. Ik zou het geweldig vinden als een kleine onderneming de prijs wint, wij stoppen zo veel tijd en liefde in ons werk. Voor ons is het veel lastiger om overeind te blijven, vergeleken met grote ondernemingen uit winkelketens.” Verheul vraagt haar klanten via Social Media en via flyers in de goodiebags van kinderfeestjes, die zij organiseert, om op haar te stemmen. “Aankomende week zal de organisatie van de verkiezing een tussenstand van de stemmen bekend maken, spannend!”

De verkiezing is een terugkerend initiatief van de Rabobank Gooi en Vechtstreek en BVHilversum. De verkiezing is ontstaan om het ondernemerschap in de regio te vieren en stimuleren. Ieder jaar worden er twee prijzen uitgereikt: publieksprijs Rabobank Business Award en juryprijs De Uitblinker 2020. Deze juryprijs wordt uitgereikt door medeondernemers. Om als onderneming genomineerd te kunnen worden moet het bedrijf onder andere minimaal drie jaar bestaan. Vorig jaar werden de prijzen uitgereikt in de Sint Vitus. Jumbo Larenseweg ontving de prijs voor Hilversumse Onderneming van het Jaar 2019. De ondernemers van onder andere de Rex ontvingen de vakjuryprijs.