HILVERSUM – De sloop van het oude KRO-complex aan de Emmastraat mag doorgaan, zo heeft de Raad van State besloten. Het verzoek van herziening van het besluit werd aangevraagd door bewoners, de Historische Kring Albertus Perk en Bond Heemschut omdat ze het niet eens waren met het besluit van de Rechtbank Midden-Nederland die in begin september gegeven werd.

De omwonenden en twee instanties gingen in beroep tegen het vergeven van een vergunning aan Stebru Transformatie. Met deze vergunning heeft de projectontwikkelaar het recht om het monumentaal pand gedeeltelijk te slopen en te veranderen. Ook mag er een appartementencomplex met parkeergarage gebouwd worden. Daarbovenop komt dat er bomen gekapt en uitritten aangelegd mogen worden.

Het KRO-complex

De reden dat de gemeente Hilversum het KRO-complex wilt slopen, is omdat het rijksmonument al sinds 1996 leeg staat. Daarnaast is het gebouw flink verpauperd. Het gebouw is in 1936-1938 door architect W. Maas ontworpen en was het hoofdgebouw van de KRO. In 2000 verliet de KRO het gebouw en sindsdien staat het leeg.

Uitspraak

In de uitspraak van de voorzieningenrechter wijst hij erop dat het gebouw al een lange tijd leegstaat en dat er al verschillende bouwplannen voorbij zijn gekomen die niet haalbaar bleken te zijn. Dit is een voorlopige uitspraak, want de Raad van State moet zich ook nog uitspreken over de bodemprocedure. Deze uitspraak zal over een paar maanden plaatsvinden.