Zondag 8 december steken Hilversummers een kaarsje aan voor (hun) overleden kinderen op Wereldlichtjesdag, in de aula van begraafplaats Zuiderhof. Wereldwijd komen mensen bijeen om een kaars aan te steken en stil te staan bij hun kind, kleinkind, broertje of zusje die niet langer in leven is. Dit is het tweede jaar dat er in Hilversum een bijeenkomst plaatsvindt. Uitvaartstichting Hilversum organiseert dit in samenwerking met Stichting Ouders Overleden Kind (OOK).

Vanaf zeven uur ‘s avonds staan alle aanwezigen in de aula van Zuiderhof stil bij overleden kinderen. Dit gebeurt niet alleen in Hilversum, maar door heel Nederland en de rest van de wereld. “Wij willen iedereen de mogelijkheid bieden om samen met lotgenoten hun kind te herdenken,” vertelt Ramona Beemsterboer van Uitvaartstichting Hilversum. “Wij merken dat de drempel om naar zo’n bijeenkomst te komen vrij hoog is. Door een openbare, kosteloze avond te organiseren waarin niets moet, maar praten mag, hopen we dat ouders hun verdriet en ervaringen met elkaar kunnen delen.”

Vorig jaar organiseerde ouders van overleden kinderen op eigen initiatief een avond op Wereldlichtjesdag, toen ook met Stichting OOK, vertelt Beemsterboer. “Dit jaar ziet de avond er anders uit; Uitvaartstichting Hilversum heeft de organisatie overgenomen, nog wel in samenwerking met Stichting OOK,” zegt ze. “De namen van alle kinderen komen voorbij op een scherm, als de ouders dit willen. Verder worden er gedichten voorgedragen, verhalen verteld, muziek gespeeld en wij houden een minuut stilte.”

Het thema van de avond is “kleur”, aldus Beemsterboer. “Dit omdat wij deze avond de kinderen herdenken die ons leven kleur hebben gegeven, maar ook omdat dit een avond is voor iedereen, ongeacht afkomst of geloof. Het maakt ook niet uit hoe lang zij hun kind al moeten missen; iedereen is welkom.”

De bijeenkomst is openbaar en iedereen is welkom. Uitvaartstichting Hilversum vraagt mensen zich vooraf aan te melden, zodat zij weten op hoeveel mensen zij kunnen rekenen.