HILVERSUM - ‘’U moet die kant op, veel plezier!’’, zegt een medewerker van Sherpa tegen een vrouw en haar kinderen terwijl hij hen de weg wijst. Afgelopen zaterdag organiseerde Zorginstelling Sherpa de ‘Vrienden van Sherpa Voorjaarskermis’.

Sherpa is een zorginstelling dat mensen met een beperking op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd ondersteund. Maar bij dit evenement is iedereen welkom.

Het evenement speelt zich af op het Sherpaterrein in Baarn. De weg ernaartoe is versierd met blauwe, roze, gele, rode, groene en oranje gekleurde vlaggetjes aan de bomen. Even voor het plein staan tientallen fietsen en auto’s geparkeerd. Het lied Kali van Django Wagner speelt luid door de boxen.

Er staan zo’n vijftien verschillende kraampjes met rood-wit gestreepte zeilen erop. Het is er druk. ‘’Koop hier mooie zelfgemaakte kussenslopen!’’, roept een vrouw vanuit haar kraampje. Er wordt van alles verkocht: zelfgemaakte schalen, sieraden, Suske en Wiske tijdschriften, One Direction cd’s, speelgoed en meer.

Enkele meters verderop staan schildersezels met kleurrijke schilderijen erop. ‘Deze zijn gemaakt door de schilderclub Sherpa’, vertelt Hans Haarman (75), vrijwilliger bij Sherpa. ’Het is geweldig om zo met de bewoners bezig te zijn. We schilderen elke woensdagavond samen. Zelf ben ik al veertig jaar kunstschilder, maar hier op sherpa komt er meer bij kijken dan alleen schilderen.’’

Haarman laat het atelier zien waar hij samen met de cliënten schildert. De muren zitten vol met gekleurde cijfers en de zin: ik heb buikpijn. Haarman vertelt dat een van de cliënten autisme heeft en zijn gevoelens uit door dit op de muur te schilderen.

Op het plein is het druk. Er staan lange rijen bij de poffertjes, friet en ijskraam. In het midden van het plein staan ongeveer dertig tafeltjes met verschillende kleuren tafelkleden. Blauw, wit, rood en oranje. Daar omheen staan allerlei attracties: botsauto’s, een draaimolen, de rups, een rad van fortuin, maar je kunt er ook touwtrekken of dieren op de mobiele kinderboerderij aaien.

In de botsauto’s zitten mensen te wachten totdat de toeter klinkt en de auto’s gaan rijden. De paarden in de draaimolen draaien rustig rondjes, de stoeltjes in de rups gaan achteruit en het rad van fortuin draait..

Bij de mobiele kinderboerderij staat Peter (33), een cliënt bij Sherpa, met een bakje friet in zijn handen te kijken naar de dieren. ‘’Ik vind het hier heel gezellig, je kan hier van alles doen. Ik hou alleen niet van al die attracties, want die gaan te snel.’’

Naast de rups staat een witte tent, hier worden kinderen en volwassenen geschminkt.  Op de tafel in de tent ligt een boek met allemaal verschillende schminkopties. Een panda, Pikachu, Spiderman, een vlinder en meer. Pauline (33) schminkt een fantasierijke tijger op het gezicht van een cliënt. ‘’Ik vind het heel erg leuk om de cliënten en kinderen te schminken, het is vooral leuk om te zien dat je ze hier met een goed gevoel kan laten rondlopen.’’

Net voorbij de witte tent loopt een jonge vrouw met kinderwagen, het kind in de wagen heeft een ballon in de vorm van een palmboom vast. Ze zijn net bij ballonnenclown Sarina Peelen (46) geweest, die bezig is met het in elkaar vouwen van ballonnen. Om haar middel heeft ze een enorme hoeveelheid ballonnen. ‘’Ik ben hier inmiddels al twee uur bezig met het in elkaar draaien van zo’n dertig à veertig ballonnen. Vooral de aapjes en palmbomen zijn een hot item. Het is zo leuk om de kinderen te verassen met de ballonnen.’’  Iedereen schrikt, er klapt een ballon, maar al snel wordt er om gelachen.

Het plein lijkt drukker dan in het begin. De zon schijnt fel, de rij bij het Italiaans schepijs is zeker twintig meter lang en alle tafels zijn bezet. De kermisgeluiden en de Hollandse muziek spelen door elkaar heen.

Bij de uitgang staat nog steeds dezelfde medewerker als aan het begin. Hij wenst de bezoekers een fijne dag. ‘’Ik hoop dat u het leuk heeft gehad, tot de volgende keer!’’