HILVERSUM – Bekend staan om je bokkenpootjes en taarten. Het lukt Anne-Marij de Koning, eigenaresse van patisseriewinkel de Keuken van de Koning. Wat is de ambitie van deze jonge vrouw om een eigen onderneming te beginnen?

De geur van speculaas komt je tegemoet bij het openen van de deur. In de vitrine liggen verse chocoladetaarten, gevulde speculaas en zelfgemaakte kruidnoten. Achter de toonbank staat de blonde Anne-Marij. Met een rode bandana, een spijkerjack en een gestreept shirt lijkt ze niet op een stereotype patissier. Ze begint gepassioneerd te vertellen over hoe ze hier terecht is gekomen: “Mijn naam is Anne-Marij en ik heb sinds vier maanden een eigen patisserie winkel in Hilversum. Ik woon zelf ook al vijf jaar hier. Ik heb communicatie gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht, met overheidscommunicatie als specialisatie. Totaal niet iets wat ik nu aan het doen ben, maar ik vond het wel een hele leuke studie”, vertelt ze lachend.

Dromen waarmaken

Waar komt de ambitie vandaan om op zo’n jonge leeftijd een eigen zaak te beginnen?Ik heb altijd de droom gehad om een winkel of restaurant te beginnen. Ik heb eerst bij een biologische supermarkt gewerkt op de communicatieafdeling. Ik dacht, dan doe ik iets met eten en m’n studie, maar daar vond ik uiteindelijk niets aan. Ik vind creatief zijn en met m’n handen werken veel leuker. Daarom ben ik bij een patisserie gaan werken om het bakken te leren. Na duizend verschillende plannen gemaakt te hebben, ben ik uiteindelijk hier beland. Dit is het geworden!” Ze kijkt trots om zich heen. Bakvormen, potten met bloem en gardes liggen op het keukenblad. Voor de toonbank staat een stellingkast gevuld met zelfgemaakte producten en ingrediënten. In het midden van de winkel staat een kledingrek met hangplanten. “Leuk hè? Heb ik op Pinterest gezien!” Anne-Marij is druk op social media met het promoten van de winkel: “Ik promoot de winkel via social media en ik heb een paar keer in de krant gestaan. Ik schrijf bijvoorbeeld ook persberichten. Op die manier kan ik gratis reclame maken. Flyeren doe ik hier in de buurt”, zegt ze al wijzend naar de wijk, waar ze zelf ook woont. “Dat zijn de belangrijkste dingen die ik op dit moment doe. Facebook en Instagram werken heel goed. Foto’s van de bokkenpootjes en de gevulde speculaas zijn favoriet. Daar ben ik net mee begonnen, omdat het herfst is. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank!”

Op de vraag of het moeilijk was om de winkel te beginnen, antwoordt ze twijfelend: “Het eerste probleem is natuurlijk hoe je het allemaal gaat betalen. Daarvoor heb ik een crowdfunding opgestart. Dat was spannend! Het is gelukt zoals je kunt zien”, wordt met een glimlach gezegd. ”De crowdfunding gaf de doorslag of ik het wel of niet zou kunnen doen. Het duurde drie maanden voordat ik het geld had. In de zomer heb ik de winkel geopend.” De winkel is karakteristiek met lichtblauwe tegels, retro lampen en veel planten. Hoe is ze bij dit pand terecht gekomen? “Een pand kiezen was sowieso lastig. Ga je voor een lagere huur of een betere locatie met een hogere huur bijvoorbeeld. Ik fietste op een dag langs en zag dat dit pand te huur stond. Toen heb ik direct gebeld. Binnen een week was het geregeld. Gelukkig zat er al een winkelvergunning op het pand. Voordat ik het wist was het pand van mij.”

Of een deelname aan Heel Holland Bakt erin zit voor Anne-Marij? “Ik wil zeker niet meedoen met het programma omdat ik bij jurylid Robèrt gewerkt heb. Ik denk dat dit een beetje raar is, omdat de verhoudingen anders zijn als ik mee zou doen. Hij was mijn voormalige werkgever!”, zegt ze lachend. “Daarnaast zou het ook qua druk niets voor mij zijn, teveel stress. Ik vind wat ik nu doe veel leuker. Dit is mijn passie.” concludeert de trotse eigenaresse.

De Keuken van de Koning is van dinsdag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 17:30 uur geopend. Het adres is Hilvertsweg 60. Neem een kijkje op de site:  http://www.dekeukenvandekoning.nl/

winkel