Een kop koffie, gesmeerde broodjes en een safari trein die voor de deur van café Switch staat te wachten. De verrekijkers blijven achterwege, maar vandaag zijn de nieuwe city hosts van Hilversum onderdeel van een primeur. Zij mogen ter inwijding mee op de allereerste Hilversum safari. Een tocht langs alle highlights van Hilversum, georganiseerd door Centrum Hilversum. De city hosts zullen als gastheren en-vrouwen dienen voor Hilversum, dus moeten zij Hilversum op hun duimpje kennen. Daar worden zij deze dag voor klaargestoomd.

Op een druilerige woensdagmiddag worden de deelnemers ontvangen in het restaurant Switch op het mediapark. Kjeld Vosjan van het Centrum Hilversum ontvangt de gasten met koffie of thee. Na een voorstelronde voor alle deelnemers legt Vosjan uit wat de dag gaat brengen. Aangezien het treintje al voor de deur staat laat het zich gauw raden waar de safari gaat beginnen: het mediapark. De tien deelnemers proppen zich in een wagon van het treintje. Knus op elkaar rijden we langs de bekende studio’s op het park. Onze gids Alwin vertelt allerlei interessante ,en minder interessante, feiten terwijl de groep aandachtig luistert. Al vrij snel komen we op de eerste stop bij productiemaatschappij United, waar wij een rondleiding krijgen. Hierna vervolgen wij onze weg langs de vele studio’s die het mediapark rijk is. Een van de hoogtepunten is de opslag van decorstukken. De deelnemers kijken bewonderend en enthousiast naar de fel gele stoel van Ushi en de oude bolderkar van Pietje Bel. Maar waarom staan deze decorstukken er überhaupt nog? ‘’Deze worden nog regelmatig verhuurd. Daar kan dit decorbedrijf geld aan verdienen, dus dan is het zonde om weg te gooien’’, vertelt onze gids Alwin.

 

De safaritrein

 

De befaamde stoel van Ushi

 

Als de tour met de safaritrein terugkeert naar de Switch staat er een grote touringcar op ons te wachten. We gaan naar de volgende bestemming: het centrum. De sfeer neemt een iets serieuzere wending. De deelnemers stellen vragen over hoe zij eigenlijk de stad moeten representeren. ‘’Als je aan mensen buiten Hilversum vraagt wat zij bij Hilversum denken is dat niet van de winkels, niet van het centrum, maar wel van de media en Beeld en geluid’’, vertelt Vosjan.’’Wij proberen dat ook in ons profiel voor de stad en het centrum mee te nemen. Ons onderscheidend vermogen is toch dat wij het labeltje ‘mediastad’ hebben. Dat moeten we vertalen naar de stad en het centrum. Daarom hebben wij jullie ook meegenomen naar het mediapark.’’

Na de drukke tour op het mediapark is het tijd voor een moment van rust. De groep besluit een drankje te gaan drinken bij Luno. De een haalt een kop koffie terwijl anderen voor een glaasje wijn kiezen. De sfeer is ontspannen, helemaal nu ook de bittergarnituur op tafel komt. De deelnemers praten met elkaar en wisselen contactgegevens uit zodat zij met elkaar in contact kunnen blijven.

 

Uitleg op de Kerkbrink

 

Na een klein half uur vervolgt de groep zijn weg. Het is inmiddels wat harder gaan regenen dus we lopen in een iets hoger tempo langs alle highlights in de binnenstad. Na een tijdje regent het steeds heftiger, dus besluiten we even de Hilvertshof in te duiken. We lopen door de binnenstad en krijgen uitleg over de Groest, het vernieuwde Gooiland, Mout en alle andere bekende plekken in de stad. Kjeld legt vakkundig uit wat de toekomstige city hosts allemaal moeten weten en wat zij kunnen verwachten. Nu de dag om half vijf richting het einde loopt gaan we nog naar een laatste stop. Het stationsplein met het gebouw van de VVV. De deelnemers zijn nog een keer bij elkaar en krijgen de laatste instructies. De belangrijkste vraag van de dag is of de deelnemers nog steeds graag city hosts willen zijn. Tot opluchting van Kjeld wil iedereen nog steeds meedoen. Hoewel de opkomst met vier personen klein was, is de dag toch goed geslaagd. Met een goodiebag op zak verlaten we de safari en vervolgt iedere city host zijn eigen weg door de stad die zij vanaf vandaag representeren.