HILVERSUM – De Cantate op de Brink, afgelopen zaterdag 15 december, “Was een groot succes,” aldus Dirigent Cees van der Poel. Niet alleen hij met zijn kamerkoor genaamd ‘AKKOORD’ probeerde Hilversum in kerststijl te brengen door middel van Bach, maar hij deed dit samen met een grote groep kinder- en volwassenen violisten. Ook was er nog een individueel optreden van een sopraan, tenor en een bas. 

“Zelfs na Bach zijn dood zijn er nog veel mensen die van zijn muziek houden,” vertelde Van der Poel. “In Hilversum zijn er zelfs liefhebbers die vrijwillig dit soort cantate van Bach zijn muziek organiseren.” Zo kwamen de muziekstukken Ouverture, Recitativo en Aria in de muziekavond voor. “En het is makkelijk om in Hilversum te organiseren omdat er natuurlijk, door het mediapark, hier toch veel musici komen”, gaat van der Poel verder. Zo traden ook sopraan Mireille Bittar, die als solist in het Nationaal Opera en Ballet werkt, Tenor Harry van Berne, ook een veel gevraagde opera solist, en de basbariton Kees Jan van der Koning, die in het vermaarde Nederlandse kamerkoor zit, op deze avond op in de Brink. ‘Sopraan Mireille Bittar, die als solist in het Nationaal Opera en Ballet werkt, trad op. De veelgevraagde opera solist Tenor Harry van Berne en basbariton van het Nederlandse kamerkoor Kees Jan van der Koning treden deze avond ook op in de Brink

Tussen het kamerkoor en de solisten in werd er nog een kerstverhaal verteld door Hannie Verkerk. Het verhaal was natuurlijk een echt kerstverhaal, een verhaal voor jong en oud. Niet alleen veel ouderen waren aanwezig, ook was er jonger publiek in de kerk. De avond begon dan ook met het Cuypersensemble, een orkest vol met strijkers tussen de tien en de zeventien jaar oud. Dit orkest is opgericht in Hilversum, maar wordt gevuld met 30 talenten uit diverse regio’s uit Midden-Nederland.

Wel stond het volwassenen orkest ‘Cantate op de Brink’ centraal. Het orkest is ook een strijkorkest. Cantate op de Brink is de basis van deze avonden. Zij zijn niet alleen met kerst in de Grote Kerk, maar zullen ook op de Brink optreden op 7 januari, 11 maart en 13 mei volgend jaar. Alle cantatevespers zijn op zaterdagmiddag in de Grote kerk van Hilversum vanaf half vijf ’s middags.Niet alle avonden zijn gevuld met het koor ‘AKKOORD’, dit zal afgewisseld worden. De dirigent van het koor ziet een tweede keer samenwerken met het orkest wel zitten. “Het lijkt mij leuk om nog een keer met zo’n cantate op de Brink mee te doen.” aldus Van der Poel.

foto-anouk