HILVERSUM – Bij het GAD scheidingsstation Hilversum konden de kinderen dit weekend de claxons van vuilniswagens bedienen. Grondstoffen- en Afvalstoffendienst regio Gooi en Vechtstreek organiseerde zaterdag zes oktober een open dag. Voor de kinderen was er de mogelijkheid om hun gezicht te schminken, portemonnees van gerecycled materiaal te maken of te springen in het luchtkasteel.

“Volwassenen kan je niks meer leren, kinderen zijn de bron”, aldus Hans Willaert, die al 30 jaar in dienst is bij de GAD. “Wij organiseren de open dag om mensen te informeren dat afval scheiden toch wel nut heeft.” Volgens Willaert denken nog steeds veel mensen dat het afval, dat de burgers scheiden, later weer op één hoop komt. “Het is makkelijker om mensen iets aan te leren dan af te leren”, vervolgt hij. Willaert vindt het daarom belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk te informeren.

Bij binnenkomst leggen werknemers uit hoe de GAD te werk gaat. Elke bezoeker krijgt een kleine prullenbak, gemaakt van gerecycled materiaal, als aandenken mee. Aan de overkant tillen vuilnismannen kinderen in vrachtwagens. De kinderen toeteren en drukken op de knop om afvalcontainers in de vuilniswagen te legen.

Achterin staan kramen van bedrijven waar het afval na het scheiden naartoe gaat. De woordvoerders van de kramen informeren de bezoekers over op welke manier er wordt gerecycled. Kees Hogenbirk, één van de initiatiefnemers van samen-sneller-duurzaam, een beweging die zich inzet voor een schoner milieu, vindt het jammer dat ze op die plek staan. “Ik had liever bij de milieustraat gestaan, waar meer mensen langs komen”, aldus Hogenbirk. “Bij de milieustraat, waar de mensen hun afval scheiden, zou het gevaarlijk zijn om een kraam met informatie neer te zetten”, vervolgt Hogenbirk, die zich heeft laten informeren door de GAD. De GAD houdt milieu en veiligheid, liever strikt gescheiden.