De tiny house met de naam “PLUpetit” is op 1 februari te bewonderen op Werf 35. Het huisje staat momenteel in Laren, maar zal in maart terugkeren naar zijn oorspronkelijke woonplaats in Hilversum. De werkgroep Tiny Houses Hilversum wil in het Gooi een tiny village realiseren. Dit is een plek waar in totaal acht tiny houses kunnen staan, die samen een duurzame en ecologische gemeenschap vormen. Marileen Fabels, initiatiefneemster van de Tiny House PLUpetit, zegt: “Ik vind het belangrijk dat je met elkaar kunt leven. Dat je op een bepaalde manier zorg draagt in je relatie tot elkaar, maar ook voor je omgeving. Als iedereen een steentje bijdraagt, dan maken wij het samen mooier.”

Momenteel is er ontzettend veel behoefte aan goede woon- en werkplekken. Een tiny village kan hier een, tijdelijke, oplossing voor zijn. Eén persoon zou in leegstaande panden als antikraak kunnen wonen, maar door meerdere kleine huisjes kunnen er veel meer mensen op hetzelfde terrein wonen en/of werken.

Een tiny house is een volwaardige woning met een oppervlakte tussen de 15 en 50 m2. De huisjes zijn in principe helemaal zelfvoorzienend en hoeven dus niet aangesloten te worden op gas, water, elektra en riool. De mogelijkheid om het huisje hierop aan te sluiten is echter wel aanwezig. Fabels vertelt: “Soms is het moeilijk om te beginnen met duurzamer leven. We groeien op in een bepaald systeem waar je steeds meer en mooiere spullen moet hebben, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Door PLUpetit kunnen mensen ervaren hoe het is om in een klein duurzaam huisje te wonen.”

De naam PLUpetit heeft twee betekenissen. Als eerste is het gebaseerd op het Franse woord plus petite wat “kleiner”, of letterlijk “meer klein”, betekent. Ten tweede staat plu ook voor paraplu dit dat verwijst naar samen sterk en iets waar vanalles onderhangt. Zoals het geven van verschillende workshops, maaltijden organiseren en lezingen.

De insteek van een tiny village is dat je elkaar na staat en dat je elkaar helpt. Ook kun je zo duurzamer omgaan met spullen. Je kunt bijvoorbeeld samen een wasmachine delen. Daarnaast willen ze in de buurt van de tiny village een deelauto. De Initiatiefneemster zegt: “We hebben al contact gelegd met organisaties met de vraag of er de mogelijkheid voor deelauto’s is, maar zij hebben het momenteel heel druk.”

Ingrid Kop, diëtiste, organiseert samen met Fabels een maandelijks vegan zero waste dinner in PLUpetit. Normaal gesproken halen ze groenten en kruiden uit de moestuin. Buiten het seizoen halen ze bij een natuurwinkel groenten en fruit op die aan het einde van de dag eigenlijk weggegooid moeten worden. Ze koken dan met wat ze krijgen. Eenmaal aan tafel gooien ze de nodige duurzaamheidspraatjes over tafel.