Langzaam druppelt de hal van het ROC Hilversum vol met aspirant-studenten. De één kijkt schichtig om zich heen, terwijl een ander al precies weet waar ze heen wil. Leerlingen die al wel hier op school zitten, delen plattegronden en programmaboekjes uit. De open dag van ROC Hilversum wordt goed bezocht.

In de grote, open hal van het ROC, wat onderdeel is van ROC Amsterdam, staan verschillende stands. Bij de stands staan leerlingen, docenten en afdelingsleiders. Er wordt muziek gedraaid door leerlingen aan een mengtafel. Van alle kanten komen de geuren van vers bereid eten langs. Her en der lopen leerlingen met dienbladen vol lekkers, wat gretig wordt aangenomen door de bezoekers.
Al snel ontstaat een gesprek met Kirstin van Loon, directrice van het ROC. Het lerarentekort en de steeds groter wordende werkdruk is ook op het ROC te merken. De regering heeft tijdens Prinsjesdag aangegeven meer te willen gaan investeren in onderwijs. Van Loon is erg benieuwd: “Ik ben inderdaad erg nieuwsgierig naar wat deze uitspraak concreet voor onze school zal betekenen. Dat is ieder jaar afwachten, zo ook nu.”

Na het gesprek wordt de rest van de school ontdekt. Al snel klinkt de bekende melodie van het nummer “Thinking out loud” van Ed Sheeran door de speakers. Helaas blijkt dat niet Ed Sheeran, maar een docent van het vak Media de bezoekers toezingt. Zo te zien hebben de bezoekers daar niet zoveel problemen mee. In de ruimte waar de geluids- en lichttechnici alles regelen voor de opnames, zit Rick Verschuren (21). Rick vertelt dat hij inmiddels in zijn laatste jaar zit van zijn opleiding. Hij kijkt verbaasd als wordt gevraagd naar wat hij merkt van de verhoogde werkdruk bij leraren. “Verhoogde werkdruk? Nee, nooit gemerkt. De docenten zijn even relaxt als hiervoor.”
Ook leerlingen van andere opleidingen merken weinig van het lerarentekort. Een verdieping hoger, bij Zorg & Welzijn, staat Jessy Ching (19). Jessy studeert voor onderwijsassistente. “Ik merk eigenlijk niets aan onze leraren. Hoogstens dat ze een keer een opdracht wat later nakijken, maar dat is menselijk. Ikzelf ben wel enigszins bang voor de werkdruk die mij te wachten staat. Aan de andere kant, doordat ik onderwijsassistente ben, help ik ergens wel met het oplossen van de werkdruk.”

Verderop in de gang staat Anja Cox. De 63-jarige docente aan de modeopleiding geeft aan dat de werkdruk inderdaad verhoogd is. “De afgelopen jaren hebben wij als docenten er veel taken bijgekregen. We moeten veel meer doen in minder tijd. Dat zorgt zeker voor een hogere werkdruk, ja.” Ook de nieuwe AVG-wet omtrent privacy die afgelopen jaar is aangenomen vermoeilijkt de taken. “Alles moet nu opgeschreven worden. Je kan niet even tussendoor iemand iets over een leerling vragen, dat mag niet meer.”
Om de avond goed af te sluiten wordt er nog een stroopwafel gegeten die gebakken is door de leerlingen. Al met al een groot succes.