Ik vroeg een lokale politicus uit Hilversum of wat er in de landelijke politiek gebeurt ook lokaal te merken is. Zijn antwoord voor Hilversum specifiek is nee. Maar toch zijn er best wat argumenten waarom überhaupt de lokale politiek zeer belangrijk is en wat de landelijke politiek er mee te maken heeft.

In 2006 moest Jozias van Aartsen, van de VVD, aftreden na dramatisch verlopen verkiezingen. In 2010 Agnes Kant van de SP, waar haar partij 47 zetels moest inleveren, terwijl zij in aanzienlijk meer gemeentes meededen dan in 2006. Hoe zit het met Hilversum?

Hilversum is de mediastad van Nederland. Er is genoeg gebeurd in de mediastad de afgelopen paar maanden, net als landelijk. Partijen die in de coalitie in Hilversum zitten, zitten ook in de landelijke coalitie, D66, VVD en het CDA. Hoe reflecteert dit straks bij de gemeenteraadsverkiezingen? In 2014 was het bij de Partij van de Arbeid heel erg te voelen, net als bij de VVD. Landelijk verloren de toenmalige regeringspartijen meer dan 600 gemeenteraadszetels. de PvdA verloor in Hilversum de helft van haar zetels, de verkiezingen daarvoor verloren zij ook al drie zetels. Hoe zal het nu lopen?
Zijn mensen de affaire-Pechtold tegen die tijd al vergeten? Het referendum over de sleepwet komt eraan. Op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen nota bene. Perfect dus om potentiële voorstanders of tegenstanders in de stembus af te rekenen.

Zal het een daadwerkelijk effect hebben volgens mij? Ik kijk uit naar D66 en de SP. Zij zijn in mijn ogen allebei negatief in het nieuws gekomen de afgelopen maanden. In Hilversum bekvechten ze over het Mediapark, waar wethouder Jaeger plannen heeft om een enorme ‘mediacampus’ te bouwen, wat een half miljard kost. De SP vindt dit megalomaan. Landelijk is het gedoe met het referendum breed uitgemeten, net als de Pechtold-affaire. De SP heeft een nieuwe lijsttrekker wat riekt naar nepotisme én haar eerste test is de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor beide partijen belangrijk, want gaat D66 klappen vangen voor het huidige regeringsbeleid? Ik kijk er naar uit.