Het aantal cafés in Nederland is afgelopen jaar met 4 procent gedaald. Ook in Hilversum is deze daling te merken, voornamelijk jongeren brengen steeds minder vaak een bezoekje aan het dorpscafé.

Volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen & partners nam het bezoek van het aantal jongeren aan de cafés onder andere steeds meer af door het bezoek aan festivals en het prefereren van een avondje Netflix.

Volgens een van de medewerkers van Café 1890 is er ook nog een andere oorzaak, namelijk het rookverbod dat sinds oktober 2014 van kracht is. Jongeren zouden hierdoor liever naar een discotheek gaan dan naar het dorpscafé, aldus een van de medewerkers van café 1890.

Volgens het onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & partners zou ook de vergrijzing een groot deel uitmaken van de daling in het aantal het cafés in Nederland. Echter merkt een van de medewerkers van café Tolhuis hier helemaal niks van ’’in tegendeel zelfs, het aantal ouderen dat bij mijn café komt wordt alleen maar meer’’.

Volgens onderzoeksbureau Van Spronsen & partners overweegt een groot aantal cafés ook om als ophaalpunt voor PostNL pakketjes te fungeren, zodat er nieuwe klanten binnenstromen. Maar volgens beide medewerkers is dit nooit een serieus overwogen optie.