HILVERSUM – Het is koud, donker en regenachtig. In wijkcentrum St. Joseph brand licht en zitten ouderen in hun rolstoel voor de deur een sigaretje te roken. Het wijkcentrum is de locatie voor de vrije inloop avonden die DuurSamSam iedere derde woensdag van de maand organiseert. Iedereen die zijn kernwaarden wil ontdekken en deze wil delen met de ander, om elkaar zo te inspireren, versterken en verrijken, is hier welkom. Bij DuurSamSam helpen mensen elkaar.

Bij binnenkomst staat Rudy Brouwer klaar om de mensen op te vangen in het wijkcentrum waar het lokale koor zich opmaakt voor hun wekelijkse repetitie. In de kamer ruikt het naar koffie en staat het vol met allerlei voorwerpen. Er staat herfst en Halloween decoratie, dit geeft de kamer een huiselijke sfeer. Er zitten al een aantal mensen te praten aan de tafel. Sommige kijken wat rond in de kamer en anderen drinken rustig hun koffie. Om te beginnen stelt iedereen zich even kort voor en zegt waarom ze hier naartoe zijn gekomen. Tijdens de ronde komt Joey binnen gelopen, die samen met Rudy, Monique en Tukkie deze avond organiseert.

Rudy vraagt naar kernwaarden en waar mensen daarbij aan denken. Niet iedereen geeft hier dezelfde definitie aan, zo laat een spiritueel ingestelde man weten dat hij kernwaarde aan een “zuiver zelf” linkt. Een man kijkt bedenkelijk bij de definities van anderen. Hij gebruikt zijn telefoon om het op te zoeken op internet. Hij leest de definitie die op het internet staat voor en zo start een discussie. Er wordt gediscussieerd en naar elkaar geluisterd, iets waar deze avond ook zeker voor bedoeld is.

De volgende ronde gaat erom om een eigen kernwaarde te benoemen. Er lopen nog wat mensen binnen. Ze nemen plaats en mogen meteen hun kernwaarde benoemen. Een aantal mensen zijn wat afwachtend, de anderen kijken en luisteren aandachtig. Op basis van de kernwaarden splitst Rudy de groep op om zo beter te kunnen praten. Er wordt weer koffie en thee geschonken en de geur van koffie gaat de kamer door. Iedereen neemt een slok en verplaatst zich naar de aangewezen groep.

Er is één dame die liever toekijkt dan dat ze mee doet. Ze geeft opmerkingen en stelt vragen aan een man die probeert uit te leggen waarom hij voor de kernwaarde liefde heeft gekozen. Hij kijkt wat bedenkelijk en heeft moeite om zich goed te uiten. Er komt plots een oudere man binnen lopen die even kijkt en plaats neemt bij een groep. Op de achtergrond klinkt de muziek van het lokale koor, dat met volle overtuiging zingt en speelt. De oude man die net binnen kwam lopen gaat na een kleine vijf minuten weer weg, “Ik moet nog e-mailen,” zegt hij. In de deelgroep vullen mensen elkaar aan en stellen ze vragen. Een dame heeft als kernwaarde liefde gekozen en de spiritueel ingestelde man naast haar heeft voor vrede gekozen. Ze leggen beide uit waarom en gaan in discussie over punten waar zij twijfel of vragen bij hebben.

De tijd voor discussie is om en de groepen komen weer bij elkaar voor een korte reflectie op hetgeen dat besproken is. De bevindingen worden gedeeld.  De aandachtige blik toont de interesse in wat de ander te zeggen heeft. In een van de groepen is de kernwaarde levenslust besproken. De man die de definitie van kernwaarden opzocht heeft voor deze waarde gekozen en geeft een korte weergave van wat er besproken is. Hij vult zijn verhaal aan met een boekje over de weg naar een gelukkig leven. Hij deelt het boekje uit en legt uit waarom hij dit een goed boekje vindt. Een vrouw heeft commentaar op het boekje en zegt dat ze vindt dat het niet neutraal geschreven kan zijn en dat het op een overtuiging is gebaseerd. Er ontstaat een discussie over het boekje. Rudy zegt: “Misschien is het beter als we de discussie hier even bij laten,” omdat de discussie niet in het belang van de groep als geheel is.

De vrouw die voor liefde als kernwaarde koos sluit de bijeenkomst af met woorden over liefde en energie. Rudy bedankt iedereen voor hun bijdrage, de mensen praten nog even na en ruimen gezamenlijk de spullen op.