HILVERSUM – Afgelopen woensdag 21 december vond bij het Filmtheater in Hilversum ‘Meet Hilversum’ plaats. Op het idee van Hilversum One, Armoede platform, Bewonersfonds Hilversum en Versa Welzijn kwamen zo’n 75 mensen af. Het was een koude regenachtige avond, waardoor de bijeenkomst korter duurde dan gepland. Toch spreekt Henriëtte Bijl, medeorganisator van het evenement, van een geslaagde avond: “Ik zag mensen elkaar de hand schudden en met elkaar praten, die dat normaal nooit zouden doen.”

 “Aan het begin van de meeting, rond half vijf, waren er toch best veel mensen”, vertelt Bijl. “Alleen toen het  rond een uur of zes ging regenen en de wind wat harder werd, gingen de eerste mensen naar huis. Toen keken wij van de organisatie elkaar aan en besloten vrij snel: ‘Dit is een perfect moment om te stoppen. Niemand heeft echt behoefte om buiten te zijn in deze kou.’’’ Toch werd er bewust gekozen voor deze datum, omdat het de kortste dag van het jaar is. “Het wordt vanaf deze dag weer elke dag een beetje langer licht, en dus hebben we elke dag weer iets langer om met elkaar te ontmoeten, zien en spreken.”

Het doel van Meet Hilversum was dat de inwoners van Hilversum uit verschillende bevolkingsgroepen elkaar beter leren kennen beweert Bijl. “Als je elkaar kent, accepteer je elkaar ook sneller.” Dit lukte op deze avond best goed vertelt Bijl: “Mensen die elkaar eerst helemaal niet kenden stonden open voor elkaar en bleven de hele avond met elkaar praten. Dat was nou precies ons doel: elkaar gewoon leren kennen in een prettige sfeer.”

Meet Hilversum wordt onder andere georganiseerd door Hilversum One, een organisatie die is opgericht om de verbondenheid onder de bewoners van Hilversum te vergroten: “We proberen problemen als eenzaamheid en culturele conflicten in een wijk op te sporen en samen met al bestaande ideeën van bewoners die op te lossen. We doen dingen als kleine buurtfeesten om elkaar beter te leren kennen, maar ook organiseren we grotere evenementen zoals multiculturele festivals voor mensen uit Afrikaanse, Aziatische of Caribische landen.”

Bijl denkt dat de meeting op het plein voor het filmtheater zin gehad heeft: “Ik zag mensen handen schudden die normaal elkaar nooit de hand geschud zouden hebben. Er hing een positieve sfeer onderling, maar ik weet natuurlijk niet of die er nog is als ze elkaar eens tegenkomen op straat. Toch voelt het alsof we een soort deurtje geopend hebben, die er voor zorgt dat dat wel zou gebeuren en dat geeft heel veel voldoening.”

Bijl geeft aan dat er in 2017 nog veel meer op de planning staat om de verbondenheid tussen de Hilversummers te vergroten: “We hebben plannen om workshops te geven op enkele basisscholen in Hilversum om op een creatieve manier elkaar beter te leren kennen. Als die afgelopen zijn hopen we een mini-buurtfeest te organiseren met de mensen die mee hebben gedaan. Ook hopen we weer het grote multiculturele festival te houden in de zomer.”

De organisatie heeft laten weten soortgelijke meetings zeker nog een keer te laten plaatsvinden. “Ik hoorde mensen onderling zeggen dat ze dit heel fijn vonden, dus ik denk dat we in het komende jaar nog een keer zoiets als dit organiseren. Ik hoop in ieder geval van wel.”