Spelletjes spelen, een bak koffie en lekker kletsen. Ouderen komen bij elkaar op woensdagmiddag in de Soos op de Kerkenlanden. De ruimte beneden in het restaurant is gereserveerd voor de mensen. Een stuk of twintig ouderen komen bij elkaar. De bijeenkomsten worden georganiseerd door Hilvertours.

Hilvertours is een vrijwilligersorganisatie dat is ontstaan uit een vertakking van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is een aantal jaar geleden gestopt met haar sociale activiteiten. “Hilverzorg wilde alles overnemen inclusief de busjes. Wij organiseren uitjes voor ouderen, niet alleen voor mensen uit Hilversum. Maar ook de dorpen daar omheen. We halen de mensen op en brengen ze ook weer thuis. Niet alleen wij maken gebruik van de bussen, ook instellingen hier in de buurt kunnen de bussen huren. We bestaan nu vanaf oktober 2017. Daarvoor in het Rode Kruis, vijftien jaar. Het Rode Kruis richt zich niet meer op sociale activiteiten. Kostte bloed, zweet en tranen om een organisatie te vinden,” vertelt Gerda, vrijwilliger bij Hilvertours. 

De ouderen die hier bij elkaar komen, wonen allemaal in Hilversum of in een dorp eromheen. Sonja, ook vrijwilliger bij Hilvertours: “Normaal is de groep veel groter. Maar de griepgolf zit erin. Kaartje leggen, rummikuppen of gewoon lekker bijkletsen. Dit organiseren wij twee keer per maand op de woensdagmiddag. Deze mensen kennen elkaar ook al een tijd. Hier ontstaan vriendschappen uit. Een aantal zijn zelfs met elkaar op vakantie geweest. Dus je doet het niet alleen om ze een leuk middagje te bezorgen, maar er ontstaan ook veel contacten. Om de eenzaamheid te bestrijden.”  

Eenzaamheid onder ouderen is een veelbesproken onderwerp. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de mensen de deur uit gaan. Onder de mensen komen. Toch moeten de mensen het wel zelf willen. Ze moeten achter de geraniums vandaan komen. De drempel is soms te hoog. Ouderen durven niet,” aldus Gerda. Een vrouw die aan het rummikuppen is, is er vandaag voor het eerst. Ze vond het nog best spannend dus haar dochter heeft haar gebracht, en haalt haar na dit middagje weer op om haar thuis te brengen. “Als ze eenmaal een keer zijn geweest komen ze altijd terug,” vertelt Sonja. 

Hilvertours organiseert verschillende uitjes. Elk jaar maken zij een lijst met uitstapjes waar mensen ze zich voor kunnen aanmelden. “We halen de mensen op en brengen ze ook weer thuis. Daarvoor hebben we onze eigen bussen,” aldus Gerda. De uitjes verschillen enorm. Van een dagje naar Dierentuin Artis tot een boottocht door de grachten van Amsterdam tot een rondleiding door de Yakult fabriek. 

Sonja: “Het maakt ons blij om dit te kunnen organiseren. Ook al is het iets kleins zoals deze woensdagmiddag in de Soos. Je ziet hoe goed het de mensen doet. Ze stralen, dat zie je ook. Ze bloeien open. Hun dag is weer helemaal gemaakt.”