Donderdag 4 januari staakt het streekvervoer in heel Nederland voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Ook in Hilversum leggen buschauffeurs hun werkzaamheden neer.

Hoeveel werknemers gaan staken in Hilversum is nog onbekend: “Daar kan ik echt nog geen uitspraak over doen. Op donderdagmorgen tussen negen en tien uur kunnen chauffeurs zich inschrijven voor de staking. Nadat de inschrijvingen geteld zijn weten we of het hele OV in Hilversum plat ligt die dag”, aldus Lucas Stassen, woordvoerder van Transdev/Connexxion OV.

Hoewel werkgevers van het OV de actie niet begrijpen, mogen chauffeurs zelf bepalen of ze mee staken of niet. “De bond is naar mijn kennis nog druk in onderhandeling met de werkgevers. Maar de werknemers mogen zelf bepalen of ze gaan rijden ja of nee, de één is namelijk vóór de staking en de ander niet. Dat kan een werkgever niet opdringen”, aldus Stassen.

De staking is een initiatief van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). De bond eist een loonsverhoging van 3,5%. Hennie Klomp, woordvoerder FNV Noord-Holland zegt: “Er is sprake van een veel te hoge werkdruk. Buschauffeurs en andere OV werknemers kunnen niet eens plassen wanneer ze willen, omdat dat in strijd is met de vertrek- en aankomsttijden. Ze moeten dit oplossen in hun te korte pauzes.”