Energetisch therapeut John Nieuwendyk (58) start tweewekelijkse holistische netwerkbijeenkomsten. Hij noemt zichzelf druid, shaman en earthkeeper, tevens beschrijft hij zichzelf als de nuchtere zoon van de slager. Hoe rijmt hij deze verschillende titels met elkaar en hoe is hij met healingen, edelstenen en tincturen zijn brood gaan verdienen?

Het atelier van Nieuwendyk gelegen in het Erfgooierskwartier, waarin hij rondloopt op sokken, is gevuld met stenen; edelstenen, stokken en flesjes; tincturen. Er hangt een sterk geparfumeerde geur. Aan het plafond hangen stokken. Deze vond Nieuwendyk in het bos. “Dit zijn stokken die goed voelde toen ik ze vond, dus ik heb ze meegenomen. Bomen hebben de juiste energie om je te kunnen helpen,” vertelt de kalende man van bijna zestig met zijn ronde, kleine, Merlijn achtige bril.

“In mijn puberteit was ik veel bezig met spiritualiteit, maar ik stond er niet voor open en sloot mezelf er voor af. Rond mijn veertigste begon het te ‘borrelen’. Ik merkte dat ik de behoefte had mezelf open te zetten, dus volgde ik een cursus kosmisch vuur. Ik ervaarde een spirituele openbaring. Het was alsof er een straal van energie uit mijn hoofd kwam en de grote krachtige heler in mij aan werd gezet. Merlijn verscheen voor me. Hij vertelde me dingen en gaf me allerlei lessen. Het is heel bizar wanneer er een waterdicht wezen voor je staat, die een leek niet ziet. De materie die ik beoefen, wordt niet overal geaccepteerd. Heldervoelen, helderzien en helderweten zijn kwaliteiten waarover een sterke taboe heerst. Wel merk ik dat deze taboe steeds meer afneemt. Mensen zijn op zoek naar een bepaalde vorm van spiritualiteit. Ik help mensen naar hun oergevoel te laten gaan. Ik help met aarding, maar ook met de verwerking van traumatische gebeurtenissen zoals seksueel misbruik of rouwverwerking.”

Energiebanen
“We bestaan uit een lichaam en een spirit. Die energie kun je voelen. Wanneer iemand achter je staat, kun je dat voelen. Ik zie energiebanen. Bij jou…” met een frons op zijn gezicht inspecteert Nieuwendyk me van top tot teen “…zie ik banen recht lopen en dan dwarrelt het een beetje bij je buik en dan, dan…” stampt met zijn voeten op de grond “…Het is alsof je net niet helemaal wil komen, alsof je nog een zetje nodig hebt. Je mag meer vertrouwen in wie je zelf bent. Ik begrijp goed dat sommige dingen eng kunnen zijn om aan te raken. Ik kan helpen met in die kwetsbaarheid te gaan staan. Op die manier ga je in jouw eigen goddelijke licht, jouw christuslicht staan. Niet te verwarren met het christuslicht uit de Bijbel.”

Reguliere gezondheidszorg
“We hebben de reguliere gezondheidszorg absoluut nodig, maar het zou mooi zijn als wij samen kunnen komen. Dat is mijn allergrootste wens. Ik kan een lichaam voorbereiden op operaties of chemische middelen. Wanneer je een lichaam deze dingen van tevoren vertelt, herstelt een lichaam veel sneller. De reguliere gezondheidszorg wil niet met ons samenwerken omdat zij er voor hebben geleerd. Daarmee willen ze macht laten zien, maar hoe bewijs je iets? Dat is lastig. Ik zie met mijn energetisch oog wat er gebeurd met een lichaam. Daar heb je geen keiharde bewijzen voor en die kun je ook niet aanleveren, maar ik wil wel met ze samenwerken omdat ik weet dat het verschil merkbaar zal zijn.”

Tincturen
Aan de wand van het atelier staan verschillende flesjes. Deze zijn qua formaat vergelijkbaar met een parfumflesje. Nieuwendyk vertelt dat het tincturen zijn. “Tincturen zijn spray flesjes. Er zit water, jenever en energie in. Ik heb een lijn ontworpen van dertien verschillende soorten energieën waaronder aarding, helderheid, vertrouwen en magie. Ze kosten €13,- per stuk. Dat is veel goedkoper dan bij gelijkwaardige winkels en de kwaliteit is zelfs beter! Dat zal vast de zakenman in mij zijn.” Voor kinderen ontwierp Nieuwendyk de tamariki tincturen lijn. Hij heeft dit gedaan, omdat de normale lijn te krachtig is voor kinderen. Er zit te veel energie in.

De eerste holistische netwerkbijeenkomsten vindt plaats op vrijdag 3 januari van 10.00-12.30, in het Paikea Dragon atelier van Nieuwendyk. De bijeenkomsten zullen iedere oneven week plaatsvinden. “De investering in jezelf bedraagt 10 tot 15 euro,” aldus Nieuwendyk. Het doel is het brengen van verdieping en vergroten van de onderlinge samenwerking tussen alternatieve zorgverleners.