Afgelopen donderdagochtend, 26 oktober, kwamen Hart voor Hilversum, GroenLinks Hilversum en ChristenUnie Hilversum met journalisten bijeen in de Jonge Haan, om een mogelijke oplossing voor het fileprobleem in spitsuren, bij de afrit naar het Media Park, te presenteren. Het plan omvat een Park+Bike-voorziening in Crailo langs de Rijksweg A1.

Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, vertelt dat het dagelijkse fileprobleem in de spitsuren, van Laren en Bussum naar Hilversum, zorgt voor problemen op verschillend gebied. Ze hebben niet alleen klachten gehoord vanuit werknemers, maar ook omwonenden lieten van zich horen. “GoogleMaps geeft vaak al omleidingen, waardoor bijvoorbeeld door de Erfgooiersstraat veel sluipverkeer komt. De fileproblemen zijn slecht voor de economie, voor de leefbaarheid en voor woon- en werkverkeer.”

Hart voor Hilversum, GroenLinks Hilversum en ChristenUnie Hilversum willen op het terrein van Crailo een “snelfietshub”, ook wel Park+Bike, creëren. Walters: “Je parkeert je auto, pakt je fiets en fietst in 11 minuten een prachtige route over de heide, langs de bomenlaan van het Gebed zonder End, naar het Mediapark. Kortom: je begint op tijd en verfrist aan je dag op je werk!”

De partijen verwachten weinig weerstand voor het plan. Het plan zou perfect aansluiten bij de Structuurvisie Verkeer en Vervoer 2030. Ook het plan om op het terrein van Crailo woningen en bedrijven te bouwen zou nog niet vastliggen. Jan Kastje, fractievoorzitter GroenLinks Hilversum: “Je kunt bestaande fietspaden opwaarderen, veel is er al. Het transferium en de snelfietspaden sluiten aan op de liggende structuurvisie. Als maar 10% van het verkeer de fiets neemt, zijn de files al opgelost.” Jan de Wit, fractievoorzitter ChristenUnie Hilversum: “Het college wil events, daarvoor kunnen we vanuit dit transferium pendeldiensten inzetten. De wethouders hebben enthousiaste plannen voor Crailo, maar de raad is de baas. We rekenen op unaniem.”