Uit de laatste cijfers is gebleken dat er in Nederland veel vacatures in de horeca open staan, wel 37000 waarvan 6000 voor een baan als kok. De vraag is alleen hebben restaurants in Hilversum hier ook last van.

Volgens Rommee Bellaart medewerker van restaurant HEREN SPYKER is het personeelstekort inderdaad een probleem maar hebben ze er zelf geen last van: “Wij werken met een klein team en hebben er daarom geen last van. Maar we merken om ons heen dat het inderdaad een groot probleem is, als chef-kok kan je eigenlijk zo aan de gang.” Ook Ivo van Velzen  chef van eetcafé Gulle Graef herkent dit probleem: “We hebben er op dit moment niet erg veel last van maar voornamelijk keukenpersoneel is zeer lastig te vinden.” Aukje van den Brink manager  van restaurant de Jonge Haan heeft op het moment ook geen problemen: “Nee we hebben er geen last van op het moment hebben we eigenlijk een overschot.”

Als oorzaak van dit probleem wordt vooral de lange werkdagen genoemd Van den Brink: “Mensen willen nu ’s avonds andere dingen doen.” Ook Bellaart herkent dit probleem: “Ik denk dat de mentaliteit erg is veranderd omdat ze nu met andere banen meer geld kunnen verdienen en kortere werkdagen maken zullen ze daar eerder voor kiezen.”

Een mogelijke oplossing is er waarschijnlijk wel. Van Velzen: “We zijn een leerbedrijf dus dat betekent dat we studenten van bijvoorbeeld het ROC Hilversum hier hebben die voor ons werken.” Van den Brink denkt dat een probleem misschien ook wel bij de school ligt: “Ik denk dat veel mensen erachter komen dat een opleiding horeca eigenlijk niet zo leuk is, misschien moeten ze er dan op school iets aan veranderen.”

Veel verschillende meningen dus maar een echt groot probleem lijkt het in Hilversum vooralsnog dus  niet.