HILVERSUM – “Een plek waar mensen elkaar kunnen inspireren en helpen om duurzamer te leven, dat zou toch fantastisch zijn,” zegt Lex van Waarden, raadslid van Groenlinks. Hij streeft naar een duurzaamheidscafé in Hilversum. Van Waarden ziet veel potentie in dit plan en hoopt het waar te maken. “Bij het woord ‘café’ denken sommige mensen meteen aan een plek waar men alleen maar bier drinkt, maar dat is hier dus niet het geval."

Tijdens de Commissievergadering een paar weken geleden kwam Lex van Waarden met het idee om een duurzaamheidscafé in Hilversum te organiseren. Inmiddels is de door hem ingediende motie voor een duurzaamheidscafé aangenomen door de gemeenteraad.

“We waren recent met de fractie van Groenlinks in Nijmegen en daar hebben ze een duurzaamheidscafé. We hebben er toen veel dingen over gehoord en waren onder de indruk. Het cafe is vrij laagdrempelig, sprekers komen om mensen te inspireren, een soort ‘Ted Talk’ idee. Zo kan er bijvoorbeeld iemand langskomen die net zonnepanelen heeft geïnstalleerd om mensen erover te vertellen en informeren. In Nijmegen was er in de pauze muziek en achteraf een drankje en een hapje zodat het lekker ontspannend was. Het duurzaamheidscafé in Nijmegen begon met een zaal van ongeveer twintig tot dertig man. Inmiddels is het zo’n succes geworden dat de zalen nu meestal zijn uitverkocht met ruim tweehonderd man. Zo zie je dat er dus toch veel behoefte van mensen is om geïnformeerd te worden over duurzaamheid.”

“Het blijkt dat het een heel goed middel is om alle initiatieven die er zijn op het gebied van duurzaamheid te bundelen en om mensen samen te brengen. Iedereen is er welkom voor advies, zo kunnen bijvoorbeeld mensen die net een huis hebben gekocht naar tips vragen om hun huis duurzamer te maken. Het is dus een soort ontmoetingsplek voor informatie, inspiratie, maar ook voor netwerken.”

“De bal ligt nu bij de gemeente om hier in Hilversum een initiatief voor te nemen. Wij van Groenlinks zijn in ieder geval erg enthousiast en de organisatie is bezig met plannen. Het duurzaamheidscafé is echt iets wat we samen moeten organiseren. Buurtbewoners, vrijwilligers, de gemeente en mensen van de organisatie, we moeten allemaal samenkomen. Het café zorgt dus voor informatie over verduurzaming, maar zorgt ook voor nieuwe banden tussen mensen.”

“Wethouder Jan Kastje stelde na het aannemen van de motie voor om het duurzaamheidscafé het duurzaamheidsatelier te noemen. Want hij wil “aan de slag” met de energietransitie.”