Zeehondjes gestikt in plastic, we lezen de koppen, vinden het zielig en pakken vervolgens onze boterhammen uit een plastic zakje. We helpen gezamenlijk mee aan het uitbreiden van de plastic soep. Hilversum wilt duurzaam zijn, laten we dan alsjeblieft beginnen met overbodig plastic uit de supermarkten halen!

Zodra je de supermarkt op de Gijsbrecht binnenloopt word je begroet door een zee van plastic. In ieder gangpad liggen wel honderd verpakkingen waar plastic in verwerkt is. Ik kan de zeehonden in de verte horen huilen. Als iedere plastic verpakking gelijk stond aan het leven van één zeehond, zou je het dan ook nog kopen?

Links heeft een vrouw haar appels in een plastic zak gestopt om deze te gaan wegen, “maar ik recycle hoor!” Toch neemt de hoeveelheid plastic nog steeds toe, dus in hoeverre is dat nou echt nuttig? Rechts pakt een vrouw een komkommer, ook verpakt in plastic. Onnodig als je het mij vraagt, die verpakking is alleen nodig als je de komkommer lang wilt bewaren.

Natuurlijk zijn er verbeteringen in het gebruik van plastic ten opzichte van de voorgaande jaren. De rode paprika’s van de Albert Heijn aan de Gijsbrecht zijn niet langer per stuk in een dikke laag plastic verpakt. Omdat dit niet noodzakelijk bleek liggen ze los in het vak. Toch zijn  we er nog lang niet, in deze supermarkt zijn namelijk genoeg andere producten die in plastic verpakt zijn. Dit heeft echter niet altijd veel zin.

Ik weet natuurlijk dat een product langer houdbaar is als je het in plastic verpakt. Maar als je die komkommer vanavond toch opeet, waarom kies je dan niet voor een versie zonder milieuonvriendelijke verpakking? Als de keuze gemaakt moet worden tussen vaker naar de supermarkt gaan om verse groenten te kopen en het vermoorden van een zeehond, waarom kiezen we dan massaal voor het laatste?