Ko van den Bovenkamp is 76 jaar jong. Hij is een echte Hilversummer en naast pensionaris, echtgenoot, vader en opa ook vrijwilliger en actief lid bij Senver. Seniorenvereniging Senver in Hilversum is met haar 2300 leden een van de grootste verenigingen voor ouderen in Nederland. De vereniging organiseert ongeveer dertig á vijfendertig activiteiten per maand, variërend van bingo tot museumbezoekjes en muzieklezingen. Van den Bovenkamp vertelt over zijn vrijwilligerswerk bij Senver: “Bij Senver combineer ik mijn passie voor organiseren en poëzie.”

“In 2013 kwam ik mijn oude bekende Claire Verlinden tegen op de trappen van De Vorstin. Wij vertelden elkaar over onze activiteiten. Ze benoemde dat ze muziek lezingen gaf voor de Anbo, de voorloper van Senver. Ik raakte geïnspireerd en besloot ook bij de seniorenvereniging aan de slag te gaan,” aldus Van den Bovenkamp. Hij besloot niet alleen lid te worden, maar ook vrijwilliger. 

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in poëzie en ben in gesprek gegaan met het bestuur van Senver. Mijn idee was om poëziemiddagen in een kroeg te organiseren. Dit om poëzie toegankelijker te maken, het moest een informele setting worden,” vertelt Van den Bovenkamp. Er was wel animo voor de poëziemiddagen onder de leden. De locatie, de kroeg, bleek alleen minder geschikt. “We hebben een aantal cafés in Hilversum ‘afgewerkt.’ Café ’t Tolhuis en café De Waag aan de Groest. Alleen was er altijd wel iets onpraktisch, het was rumoerig en het scherm waar op de presentatie geprojecteerd werd bewoog bij ieder zuchtje wind,” vertelt Van den Bovenkamp.

“Drie jaar geleden zijn we de poëziemiddagen gaan organiseren in Sociëteit “De Unie” aan de ’s-Gravelandseweg. Nu heet het “Poëzie in De Soos.” Iedere derde dinsdag van de maand is er in de soos een poëziemiddag. Wij vinden binnen ons netwerk altijd weer een nieuwe gastspreker. In december was dichter en theatermaker Ivo de Wijs bij ons te gast. In januari geeft de voorzitter van Senver, Wim Kozijn, een lezing over dichter Gerrit Achterberg,” aldus Van den Bovenkamp.

Naast de Poëzie in De Soos organiseert Ko van den Bovenkamp ook “Kern van…”, een lezing over grote denkers. “Het idee voor “Kern van…” was in eerste instantie aandacht besteden aan minder bekende levensbeschouwingen en religieuze stromingen. Nu bespreken we onder andere de ideeën van filosofen,” vertelt Van den Bovenkamp. In januari komt de Hilversumse Hans Huisman spreken over de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Eerder gaf Huisman al lezingen over Carl Jung en Martin Heidegger. “Hij gaf ooit in Naarden een lezing in een cultuurcentrum waarvan ik de naam vergeten ben, dit is even een seniorenmomentje,” grapt Van den Bovenkamp, “Ik ben na de lezing op Huisman afgestapt en heb hem gevraagd of hij dezelfde lezing voor Senver wilde geven.” 

 Van den Bovenkamp en zijn mede-vrijwilligers gaan regelmatig naar lezingen bij andere verenigingen om nieuwe sprekers te werven. “Zo hebben wij een zuster seniorenvereniging in Zeist waar wij mee samenwerken. Ook gaan we wel eens naar de HOVO, Hoger Onderwijs voor Ouderen, in Utrecht. Hier zag een mede-vrijwilliger een interessante spreker. Dan stappen we na de lezing op hem of haar af en vragen of dezelfde lezing in Hilversum, voor Senver gegeven kan worden. Zo komen we vaak aan onze sprekers. Leuk is dat de sprekers bijna nooit nee zeggen als we vragen of ze voor onze leden willen spreken,” aldus Van den Bovenkamp.

Van den Bovenkamp is ook regelmatig aanwezig bij andere activiteiten die de vereniging organiseert. Zo gaat hij graag mee met de stedentripjes. In de maanden tussen mei en oktober is er de zogenaamde “Zomerschool.” In deze maanden zijn er wekelijks excursies buiten Hilversum en werd vorige zomer een zomerreis georganiseerd door Senver. Op de reis gingen 47 Senver-leden mee naar Blankenberge, een plaats aan de Belgische kust. “Het aanbod van Senver is erg divers, dat is het mooie aan de vereniging,” sluit de trotse Van den Bovenkamp af.