HILVERSUM –  Fietsers die bezig zijn met hun telefoon. Het is de irritatie van menig buschauffeur, meldde de NOS afgelopen week. Fietsers brengen zichzelf en anderen in gevaar door te whatsappen en Pokémon te vangen tijdens het fietsen, vind ook Hilversumse buschauffeuse Anja. Ze rijdt vandaag in bus 2, van Hilversum Station naar het Erfgooierskwartier. Na een ouder echtpaar geholpen te hebben met een kaartje kopen, staat ze ons graag te woord. “Houd je wel vast, want ik ga nu rijden!”

Het Utrechtse Openbaar Vervoer (U-OV) meldde onlangs dat ze veel last heeft van fietsers. Ze noemde het rijgedrag van sommige fietsers roekeloos. Buschauffeurs worden er gek van, zegt het U-OV. Naar aanleiding hiervan is de NOS met een aantal buschauffeurs gaan praten, die aangaven ook met dit probleem te kampen. Vooral fietsers met hun telefoon zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Anja Terkloeze is sinds 2,5 jaar buschauffeuse in Hilversum. Een baan die ze met veel plezier doet. Ook zij ondervindt last aan de onvoorzichtige, in hun telefoon verdiepte fietsers, net als veel andere buschauffeurs. “Op bepaalde stukken, waar ze gewoon op de weg fietsen, dan merk je wel dat ze zitten te appen, of Pokémons aan het zoeken zijn.” En dat is vervelend. “Ze kíjken gewoon niet. Ze steken hun hand uit en steken gewoon over, zonder te kijken of iets. Dus het is wel heel gevaarlijk, ja.”

Volgens de buschauffeurs die door de NOS bevraagd zijn, is het de laatste jaren erger geworden. Terkloeze kan dit beamen.
“Het is zeker erger geworden de laatste tijd. De tijden zijn sowieso erg veranderd. Ik kom zelf nog uit de tijd dat we gewoon geen mobieltje hadden, en zeker geen smartphone. Door de komst van de smartphones is het echt erger geworden. Ook heb je tegenwoordig die stille, elektrische auto’s en ook de bussen zijn veel stiller geworden. Fietsers horen je daardoor ook gewoon veel minder goed aankomen, zéker als ze op hun telefoon zitten. ”

Ergens begrijpt Terkloeze het wel. Ook zij vindt de verleiding groot als ze op de fiets zit, of in de auto. Maar haar mobieltje pakken, dat doet ze nooit. “Houd je telefoon gewoon in je zak. Weet je, je zit meestal niet langer dan een uur op de fiets. Hoe belangrijk kan iets zijn dat je voor die tijd niet even je telefoon met rust kan laten?” Terkloeze blijft het herhalen: “Houd je telefoon alsjeblieft in je zak. Kijk gewoon goed om je heen!” De buschauffeuse onderbreekt even haar verhaal om te toeteren voor een auto. “Als die fietsers langer willen leven, denk ik dat ze wel uit moeten kijken. Het is gewoon echt wel heel gevaarlijk. Ze brengen ten slotte niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook mij, en mijn passagiers, en eigenlijk alle andere weggebruikers.”

Hoe gaat het nu verder? Veel buschauffeurs zouden duidelijkere regels fijn vinden. Op de site van de Rijksoverheid wordt alleen antwoord gegeven op de vraag of er gebeld of muziek geluisterd mag worden op de fiets. ‘U mag geen gevaarlijke situatie veroorzaken’ wordt er gezegd. Dat is vrij onduidelijk, vinden de buschauffeurs, en dus zouden zij graag meer duidelijkheid zien. Ook Terkloeze is het hiermee eens. Veel fietsers beseffen niet dat ze echt een gevaar zijn voor velen anderen, pas als het te laat is en er al een ongeluk gebeurd is.
Heeft Terkloeze nog iets wat ze wilt vertellen aan de fietsers? “Kijk gewoon uit op de fiets. Pokémon kan je ook op een ander moment vangen, en geen enkel whatsappje zal zó belangrijk zijn dat je jezelf en anderen ervoor in gevaar moet brengen!”