De Tweede Kamer heeft voor het eerst een meerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod en ook in Hilversum zijn veel partijen voor. Marleen Remmers, fractievoorzitter GroenLinks Hilversum: “Veiligheid moet voorop staan en die is nu natuurlijk heel erg in het geding.” Dit jaar konden bewoners van Hilversum vrijwillig vuurwerkvrije zones aanvragen, zodat er buiten het centrum nog meer vuurwerkvrije plekken waren. “Lokaal denk ik dat wij eraan toe zijn om iets aan de overlast en onveiligheid tijdens de jaarwisseling te doen,” aldus Olaf Streutker, fractievoorzitter CDA Hilversum. Veel Hilversumse politica zijn toe aan een verbod en blij met de ontwikkelingen in de Tweede Kamer.

Olaf Streutker, fractievoorzitter CDA Hilversum, vertelt: “We zijn voor een vuurwerkverbod. Het probleem is dat het realiseren van dit verbod zonder landelijke regeling heel moeilijk is. Ik vind het beleid dat we nu hebben, waarbij we vrijwillige vuurwerkvrije zones instellen, goed. We kunnen het uitbreiden en ik wil ook graag alternatieven aanbieden.” De gemeente Hilversum zorgt al een aantal jaar voor een algemene vuurwerkshow in het centrum. Streutker geeft aan de algemene vuurwerkshow uit te willen breiden naar de wijken. Ook vertelt hij dat het hierdoor makkelijker is om vuurwerk te verbieden op andere plekken in Hilversum. “Als je het vuurwerk meer concentreert en samen afsteekt, zorg je dat het een stuk veiliger is. Ook is het niet meer nodig om zelf vuurwerk te kopen. Handhaving kan pas echt gedaan worden wanneer er een verbod is. Op het moment dat vuurwerk nog wel legaal verkocht wordt, is het bijna onmogelijk om hand te haven,” aldus Streutker.

GroenLinks Hilversum is blij met de activiteiten die Jesse Klaver in de Tweede Kamer aan het ontplooien is. Hij werkt met zijn partij en de Partij voor de Dieren aan een initiatiefwet. Marleen Remmers, fractievoorzitter GroenLinks Hilversum: “Wij zijn voor een algeheel en landelijk vuurwerkverbod. Het voorkomt dat elke gemeente weer een eigen wil moet gaan uitvinden. Ik hoop dat het verbod er snel komt zodat we 2020 veilig kunnen afsluiten. Ik ben in ieder geval erg blij met onze burgemeester, die heeft gezegd dat hij helemaal klaar met vuurwerk is. Ik denk dat een vuurwerkverbod te handhaven is, zolang GroenLinks landelijk initiatief neemt. Het marktplein met de vuurwerkshow in Hilversum is super. Of we dat op nog een aantal plekken moet doen, kunnen we het nog over hebben. Veiligheid moet voorop staan en die is nu natuurlijk heel erg in het geding. Lokaal is het erg ingewikkeld als het vuurwerk niet nationaal verboden is.” Remmers denkt dat er lokaal een groot draagvlak is om het vuurwerkbeleid te veranderen. Ze hoopt een verdere stap te kunnen zetten. Over de uitbreiding van vuurwerkvrije zones zegt ze: “Het is het verplaatsen van het probleem. Als we kijken naar Hilversum zijn er een aantal vuurwerkvrije zones. Ze zijn de afgelopen periode groter geworden, maar ze hebben de afgelopen jaarwisseling landelijk niet veiliger gemaakt. We moeten ervoor zorgen dat deze traditie op een andere manier vormgegeven gaat worden. De schade kan natuurlijk niet, het is een feest. Ik snap heel goed de mensen die zeggen: ‘Nu moeten de goeden onder de kwaden lijden.’ Dat is ook zo want het is maar een klein gedeelte van de gebruikers wat er niet goed mee omgaat. Aan de andere kant is de helft van de gewonden die de ziekenhuizen zijn ingebracht omstander. Die hebben er helemaal niets mee te maken en kunnen geen enkele invloed uitoefenen om het nog veiliger te maken. De schade aan openbare gebouwen en hoe er met hulpverleners is omgegaan, daar moet paal en perk aan gesteld worden. Handen af van onze hulpverleners, het kan niet wat er gebeurt.”

Schade was er ook bij buurthuis De Geus. Eddie Bakker (59), beheerder Wijkcentrum de Geus schat de schade op ongeveer vijfhonderd euro. Bakker: “We hebben online aangifte gedaan, maar als je de daders niet hebt, kan de politie ook niets doen. Het pand is van de gemeente, dus we moeten aangifte doen. Drie ramen zijn stuk en de deuren zijn beschadigd. Alles moet opnieuw geplamuurd en geschilderd worden, dat loopt wel in de papieren.”