HILVERSUM – De pop-up winkel werd vooral als een crisisverschijnsel gezien. Tegenwoordig is er steeds vaker plek voor deze tijdelijke winkels. Frans Levoleger, eigenaar van herenmodezaak van Dal in Hilversum, is in ieder geval positief over deze invulling.

Frans heeft al eerder een pop-up store tegenover zijn winkel gehad en ziet deze zeker niet als een gevaar voor de andere winkels. De pop-up store vult de winkelstraat en zorgt voor extra aanloop. Hij heeft liever een pop-up store dan een leeg pand tegenover zich zegt hij. Deze pop-up store verkocht een aantal kleine dingen en liet mensen online bestellen en het in de winkel ophalen of passen. De artikelen kwamen van meerdere webwinkels en kwamen dan samen in deze pop-up store terecht. Voor Frans geen enkel probleem, maar juist een aanwinst.

Toen hij drie jaar geleden in de winkel in Hilversum kwam stonden er vier panden leeg. Daar werd hij niet zo vrolijk van. “Een winkelstraat die vol zit met winkels is gewoon een stuk gezelliger en daar komt natuurlijk ook een stukje veiligheid bij kijken”, zegt Frans. De pop-up store zit er een jaar of zelfs een half jaar en dan verdwijnen ze weer uit het winkelbeeld, maar het vult wel de straat en dat is voor hem het belangrijkste punt van dit fenomeen.

Frans denkt dat de pop-up store in betere tijden misschien minder te zien zal zijn, maar zeker weet hij het niet. “Als de winkelhuur en de parkeertarieven zo hoog blijven blijf je toch een zekere mate van leegstand houden.” Omdat dit de winkelier tegenhoudt te beginnen en de klant om te komen. Frans zou graag zien dat de gemeente gaat kijken of ze hier iets aan kunnen doen. Volgens hem zouden er veel meer inkomsten kunnen zijn als ze dit punt zouden aanpakken.

Met zijn herenmodezaak gaat het ondanks de komkommertijd gelukkig goed. De 50+ doelgroep komt volgens Frans nog steeds liever naar de winkel dan dat zij online kopen. Toch is van Dal ook bezig met een webwinkel om met de tijd mee te gaan. Frans is niet bang dat de webwinkel de inkomsten in de weg zal staan. De aanloop in de winkel zou misschien minder kunnen worden, maar Frans heeft de zekerheid dat de inkomsten die uit de webwinkel gegenereerd worden over de filialen worden verdeeld. “Als winkel ben je daar natuurlijk wel bang voor, dat je inkomsten afnemen, maar gelukkig is daar goed over nagedacht.” Frans zet een vraagteken bij webwinkels die een pop-up store openen. Mensen die frequent online winkelen zijn geen echte winkelmensen, dus of een pop-up winkel dan zin heeft weet hij niet.

Frans ziet zichzelf in ieder geval geen pop-up store openen in de toekomst. Hij ervaart het als een welkome aanvulling. Voor het stadsbeeld is het een leukere uitstraling als de winkelstraten vol zijn. Hij geeft V&D als voorbeeld van een zwaar gemis. De V&D staat al een langere tijd leeg en dat kan weleens klanten kosten. In andere filialen komen Hudson’s Bay of Primark. Ook is er een met allemaal kleine winkels en pop-up stores, maar ze kunnen niet elke V&D volgooien met pop-up winkels en Hudson’s Bay en Primark zegt Frans. “Je moet een beetje geluk hebben dat het in jouw centrum juist wel gebeurt.” Als de huren omlaag zouden gaan zullen meer mensen gebruik maken van een pop-up storen denkt hij. Toen hij in deze winkelruimte kwam kreeg hij twee maanden huur cadeau omdat de makelaar het graag vol wilde hebben. “Daaraan kan je zien hoe hoog de nood is.”

Frans hoort overal dat de economie aantrekt en verschillende positieve berichten, maar de Retail heeft de grootste klap gehad. Als hij kijkt naar de winkels die de afgelopen vijf jaar failliet gegaan zijn ziet hij veel merken die ook actief in de herenmode waren. Ook in Hilversum zijn bijna geen herenmodezaken meer te vinden. Dat is voor Frans gunstig, maar de klant kan steeds minder kanten op. Nu komt er hopelijk een betere periode aan waarin de economie en daarmee ook de Retail aantrekt. Mensen moeten weer zin krijgen om de stad in te gaan en lekker te lopen en kijken. Als ze dan de winkel in komen hoopt Frans daar natuurlijk profijt van te hebben. Bang voor de toekomst en de pop-up stores is hij in ieder geval niet.