Hilversum - Volgens Hilversum zijn er onvoldoende plasvoorzieningen. De app HogeNood geeft aan dat er zestien openbare toiletten te vinden zijn in het centrum van Hilversum.

Nationale Plasdag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland, ofwel CSN. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan mensen die kampen met ontlastingsproblemen. Meer plasvoorzieningen is een belangrijk doel van deze organisatie. Heel bekend is deze dag jammer genoeg niet. Een enkeling zei het vanochtend op de radio gehoord te hebben, maar daar bleef het bij. Veel mensen hebben plasproblemen. Volgens het CSN kampt een op de vijf Nederlanders met deze problemen. Voor deze mensen zijn openbare toiletten belangrijk om de dag buiten de deur door te brengen. Hoe zit het met deze voorzieningen in het centrum van Hilversum?

De app HogeNood geeft de openbare toiletten in een plaats weer. In het centrum van Hilversum zijn zestien plasvoorzieningen te vinden, waarvan de meeste in cafés of winkels. Ook zit er een op het politiebureau en één op het station, waarvoor moet worden ingecheckt voordat er gebruik van kan worden gemaakt. De laatste zit op Hilvertshof, om van deze gebruik te maken moet eerst 1 euro worden betaald. Boekhandel Voorhoeve staat door de app HogeNood ook als openbare plasvoorziening aangegeven. Medewerkers van de Voorhoeve waren hier niet van op de hoogte, maar konden er wel om lachen. Gelukkig ervaarden ze geen problemen, maar vonden ze het juist iets positiefs. “Met een beetje geluk zien ze allemaal leuke dingen hier en kopen deze mensen ook wat,” zegt Amin Usman. Medewerkers van café Le Journal weten heel goed dat zij een openbaar toilet bezitten, maar ook zij storen zich hier niet aan.

De algemene opinie op straat is dat er niet genoeg voorzieningen aanwezig zijn. Dat er zestien openbare voorzieningen blijken te zijn, wisten veel voorbijgangers niet. “Maar waar zijn deze voorzieningen?”, zegt Joke van Heumen. “Zeker voor de dames moeten er meer voorzieningen komen”, aldus Van Heumen. Voor dit probleem had de gemeente al een plan klaarliggen. Soehayla vindt ook dat er veel te weinig voorzieningen zijn. “Je kan nergens naar de wc, dit is het enige openbare toilet in de omgeving”, zegt Soehayla terwijl ze zich voor het openbare toilet in het winkelcentrum Hilvertshof bevindt.

Dat er verandering moet komen is unaniem. Uit de reacties van mensen op straat volgde dat als er niet meer openbare toiletten bijkomen, er in ieder geval wel duidelijk moet zijn waar de huidige toiletten zich bevinden.