Sinds vorige maand doen de gemeente Hilversum en ondernemersvereniging Hilversum Zuidwest een proef met zes deelfietsen in Kerkelanden. De gehele maand oktober zijn de fietsen kosteloos uit te proberen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het deelfietsenproject.

Gebruikers downloaden gratis de Skopei 360 app in de App Store of Google Play Store op hun telefoon en maken een account aan. Hiermee kunnen zij een deelfiets reserveren in blokken van twee uur. Zij zullen vervolgens een ontgrendelingscode toegestuurd krijgen. Hiermee kunnen zij de fiets ophalen en voor twee uur in gebruik nemen. Na gebruik brengen zij de fiets terug op de plek waar deze ook is opgehaald.

“De gemeente Hilversum heeft de fietsen in Kerkelanden geplaatst binnen een Europees project, ‘Share-North’, waarin samen wordt gewerkt met internationale partners op het gebied van deelmobiliteit. Door pilotprojecten op te zetten, wordt er meer vanuit de markt gekeken wat de behoeftes zijn van gebruikers en wat overheden en marktpartijen kunnen doen als ze een breder deelfietssysteem willen opzetten”, aldus Yorik Janmaat, medewerker bij Advier, een adviesbureau dat zich specialiseert in mobiliteit.

De fietsen zijn uitgerust met een zogenaamd E-lock, enkel te openen met de op de telefoon verkregen code. Elk E-lock heeft een gps en internetverbinding. Daardoor kunnen de betrokkenen volgen waar de fiets zich bevindt. Met intervallen stuurt het E-lock de positie en de status naar Skopei 360.

Normaal gesproken zal de huur van een fiets twee euro per twee uur bedragen. Dit kunnen gebruikers betalen met IDEAL of creditcard. Eventueel kunnen werkgevers de betaling regelen.

Gebruikers kunnen de deelfietsen op drie locaties ophalen, allen op bedrijventerrein Kerkelanden. De deelfietsen zullen nabij Hilverzorg, Sligro en Tomingroep staan. Op de Skopei 360 app kunnen gebruikers ook de fietsen lokaliseren.

Na een jaar zal de ondernemersvereniging Hilversum Zuidwest het project evalueren om te bepalen of zij het systeem overnemen. Volgende maand zullen de betrokkenen voor het eerst de deelfietsen gaan doornemen.