De kennismakingstraining van het derde traject van een samenwerking van HilverZorg en het Theater Veder, vond op 26 september plaats. Tijdens dit project worden vrijwilligers opgeleid door Theater Veder om uiteindelijk een huiskamervoorstellingen te geven voor ouderen met dementie.

De eerste twee trajecten van het project gingen in maart van start. Met de start van het derde en laatste traject, wordt het project in haar totaliteit neergezet. De voorstellingen van de eerdere sessies zijn inmiddels in volle gang.

Vrijwilligers met een passie voor toneel, muziek of poëzie krijgen gratis een korte opleiding waarvoor zij een certificaat ontvangen. Hiermee kunnen zij theatervoorstellingen schrijven en uitvoeren, speciaal voor ouderen met dementie. In ruil voor deze opleidingen, wordt er van deze vrijwilligers verwacht dat zij op z’n minst achttien voorstellingen uitvoeren zodra zij gecertificeerd zijn. Sponsors ondersteunen tevens het project.

De voorstellingen worden uitgevoerd volgens de Veder Methode. Deze methode draait om het één op één contact en het aanspreken van het langetermijngeheugen door middel van nostalgische, theatrale prikkels.  Muziek, poëzie en reminiscerende materialen die herkenbaar zijn voor de ouderen zoals oude poëziealbums of het leesplankje komen veel voor in de voorstellingen. Nadat het langetermijngeheugen is aangesproken wordt er in de voorstelling ook iets uit het heden aangeboden, om zo meer bewustwording bij de ouderen uit te lokken. Deze methode heeft wetenschappelijk bewezen een positieve bijdrage aan het gedrag en de stemming van dementerende ouderen, volgens een onderzoek van onder andere Marijke van Haeften-van Dijk van het VUmc. 

De voorstellingen worden gegeven op de huiskamers van het verpleeghuis, waar de tafels aan de kant gaan en de stoelen in een kring worden gezet. Twaalf tot veertien ouderen met lichte tot middelzware dementie krijgen vervolgens een opvoering te zien waarbij muziek en poëzie centraal staat, hiermee wordt er ingespeeld op de emoties van de ouderen. Volgens Rivka Mechelse (46), projectcoördinator en welzijnspecialist bij Hilverzorg, kunnen de ouderen uit hun isolement komen en ontroerd worden als gevolg van de voorstellingen. “Naderhand blijft de sfeer die gecreëerd is in de voorstelling hangen, ondanks dat niet iedereen meer kan navertellen waardoor het komt dat die sfeer er is,” aldus Mechelse.