Puur Smaeck is gevestigd midden in het centrum in een monumentaal pand aan de rustige Kampstraat, vlak achter de drukke Groest. De naam “Puur Smaeck” duidt zowel op de producten die ze gebruiken als de uitstraling van het restaurant. Er wordt gewerkt met pure, biologische producten, in een gezellige, warme sfeer. Daarnaast worden de werkzaamheden overdag verricht door mensen met een verstandelijke beperking, wat het restaurant nog een tikkeltje bijzonderder maakt.

Het eerste wat opvalt bij aankomst zijn de wit met rode luiken en de groene raamkozijnen, die het pand een boerderij-achtige uitstraling geven en je even doen vergeten dat je in het centrum bent. Langs de zijkant groeien planten en er hangt een knalblauwe luifel met “Puur Smaeck” erop. Hoopvol dat de binnenkant dezelfde sfeer wekt, baande we onze weg naar de ingang.

Eenmaal binnen aangekomen werden we verwelkomd door een zacht jazzdeuntje en de zoete geur van versgebakken koekjes. Aan de muur hingen kleurrijke, moderne schilderijen, die duidelijk tegenstrijdig waren met het uiterlijk van de rest van het restaurant. Maar door de glas-in-lood ramen, het balkenplafond en de ouderwetse kroonluchters waan je je toch in een negentiende-eeuwse herberg.

We werden begroet door een vriendelijk ogende dame, die duidelijk in haar eentje verantwoordelijk was voor de bediening. Het was bijna helemaal leeg, slechts twee tafels waren bezet. We mochten daarom zelf een plekje uitzoeken. Na druk beraad kozen we een tafel op een kleine verhoging bij een raam met uitzicht op de Kampstraat. De tafels werden versierd door een kaars, een fles rode wijn en een pompoen, voor de Halloweensfeer.

Kort nadat we plaats hadden genomen op de comfortabele, dieprode stoelen kwam dezelfde dame ons de menukaart brengen. De lunchkaart is niet erg uitgebreid, maar er is voldoende keuze. Er zijn een zestal verschillende soorten broodjes, er is een variatie aan tosti’s en ze hebben drie verschillende salades. Naast de gewone lunchkaart hebben ze ook voor groepen nog andere opties. Op reservering kan je bij Puur Smaeck terecht voor een managerslunch, een broodtafel, een high wine of, van 12:00 uur tot 16:00 uur, een high tea. Maar omdat wij slechts met zijn tweeën waren koos ik voor het broodje carpaccio en mijn tafelgenoot voor de club sandwich: “Club Smaeck”.

Kort nadat we onze koffie met kandijsuiker en een huisgemaakte lekkernij op hadden kregen we onze lunch. De Club Smaeck was, zoals verwacht, een enorm bouwwerk: drie dikke plakken biologisch desembrood met daartussen kaas, gekookt ei, spek, tomaat, komkommer en gerookte kip. Geserveerd met een royale bak friet, die een tikkeltje aan de vette kant waren. Het broodje carpaccio daarentegen was veel bescheidener. Twee plakjes desembrood met een laag dungesneden carpaccio, sla, tomaat en geroosterde tuinbonen, die het de bite gaven die het nodig had. De romige truffelmayonaise maakte het broodje helemaal af.

Nadat de bediende, die ons al vanaf het begin had geholpen, onze borden weer had meegenomen en zij de helft van de Club Smaeck in een doggy bag voor ons had ingepakt, vroegen wij haar de rekening. Slechts €23,50 lichter waren we aan het eind van onze lunch: twee koffies, een broodje carpaccio en club sandwich met friet.

Al met al is Puur Smaeck een sfeervol restaurant met een vriendelijke bediening en heerlijke biologische producten. Als je de drukte van de Groest wilt ontsnappen en je je even in 1890 wilt wanen is Puur Smaeck de perfecte plek om tot rust te komen.