HILVERSUM - De PvdA is met zes zetels officieel de grootste partij geworden in Nederland tijdens de Europese verkiezingen. In Hilversum stemden eveneens de meeste mensen op de PvdA afgelopen donderdag.

De PvdA heeft met 19 procent van de landelijke stemmen zes zetels binnengesleept en is daarmee de grootste partij geworden van Nederland tijdens de Europese verkiezingen. De VVD (14,6 procent) en het CDA (12,1 procent), hebben nu allebei vier zetels. De nieuwkomer en grootste partij van de provinciale verkiezingen, Forum voor de democratie,  behaalde deze verkiezingen drie zetels net als GroenLinks. De gecombineerde fractie SGP en ChristenUnie behouden hun twee zetels. 

De partijen met het grootste verlies zijn de PVV en de SP,  zij verliezen hun zetels en verdwijnen uit het Europarlement. Maar wanneer Groot Brittannië uit de EU stapt, krijgt Nederland er drie zetels bij waardoor de PVV alsnog terugkeert in het Europarlement met één zetel. Partij voor de Dieren behoudt haar enige zetel en ook 50PLUS heeft één zetel behaald. 

In Hilversum is de PvdA ook de grootste met 18,3 procent. De VVD haalde een krappe 17  procent en GroenLinks kreeg de derde plek met ruim 14 procent van de Hilversumse stemmen. 

Lodewijk Asscher meldde aan RTL Nieuws erg blij te zijn met de overwinning. “Een waanzinnig resultaat voor de Partij van de Arbeid. Echt iets om heel dankbaar voor te zijn.” En ook Frans Timmermans laat zijn tevredenheid blijken aan Nieuwsuur. “Ja, een fantastisch resultaat natuurlijk voor de Partij van de Arbeid.”

De opkomst in heel Europa voor de Europese verkiezingen is misschien nog wel de grootste verassing. Voor het eerst in de geschiedenis van het Europees Parlement is de stemopkomst hoger dan die van de vijf jaar daarvoor. Dit jaar was de opkomst rond de 50 procent in plaats van ruim 41 procent in 2014. 

De stemopkomst was ook in Nederland hoger dan vijf jaar geleden. Toen was de opkomst namelijk ruim 37 procent en die was nu ruim 41 procent, meldt onderzoeksbureau Ipsos dat onderzoek deed in opdracht van de NOS. 

In Hilversum was de opkomst zelfs groter dan het landelijke percentage. Maar liefst 48 procent van de stemgemachtigden is naar de stembus geweest.