Gerben van Voorden is raadslid van het CDA in Hilversum. Iedere week zit hij weer oppositie te voeren in de raad. Het lijkt vaak een alleenstaande strijd, maar wie is dit raadslid? In dit interview vertelt hij de Hilversummers wie hij is.

Waarom de politiek in?
Ja dat is een goeie vraag, uhm nou dat is wel vanuit huis uit meegekregen ik om wel uit een gezin waar politiek over werd gesproken, waar wij bijvoorbeeld bij een begrotingsdebat in den haag zitten we gewoon voor de tv net als bij voetbal met blokjes kaas en wijn daar naar kijken. Me vader is politiek actief geweest, en mijn broertje is politiek actief in Zeist. Zit wel in ons dan

In Zeist zei je? Daar ben je opgegroeid en verhuisd naar Hilversum in 2008 tien jaar geleden. Waarom?
“Mooie plaats om te wonen, aan deed rand aan de hei, veel natuur, en de centrale ligging met alle snelwegen.”

En dat had Amersfoort niet?
“Ja had het ook, we vonden Hilversum meer charme hebben. En in Utrecht was het onbetaalbaar door de crisis. In Amersfoort waren de huizen te kaal. We vonden Hilversum leuker dan Amersfoort.”

Kan je charme definiëren?
We waren gecharmeerd van het type huizen, de Dudok stijl, het rode dorp, de hei, de voorzieningen, dus zo zo.

Persoonlijke smaak dus,
“Ja zeker ja. Door de veel jaren 30 woningen en dat in combinatie met de natuur, de schaalgrote sprak ons erg aan.”

En altijd van CDA geweest of altijd ergens tussen gezweet?
“Ik ben relatief laat CDA’er geworden. Daarvoor heb ik wel gezweefd, maar de keuze viel snel op het CDA.”

Waartussen?
“Ik wilde met mijn christelijke achtergrond een partij die daarop afgestemd is, en ik twijfelde tussen de christen unie en CDA, uiteindelijk koos ik voor het CDA omdat zij meer voor de verantwoordelijkheid bij de mensen zorgen en de christen unie traditionele iets meer links.”

Wat voor ervaring heeft de grootste invloed op je politieke carrière?
“Sinds 2009 ben ik actief, eerst als fractiemedewerker en nu als raadslid sinds 2014.”

Krijgt een fractiemedewerker geld? terwijl alleen de raadsleden gekozen zijn?
Omdat je bij vergaderingen aanwezig bent die veel voorbereidingen vergen.

“Ik vind het apart dat zij geld krijgen, terwijl zij geen gekozen raadsleden zijn?
Het komt de kwaliteit ten goede, het is weinig geld wat ze krijgen. Ze krijgen zo weinig, ze krijgen eigenlijk een onkosten vergoeding, van ongeveer 100 euro.”

Wat doe je in de raad?
“Ik heb een aantal aandachtsgebieden, het sociaal domein. Zorg en welzijn, duurzaamheid en cultuur. En alle plannen die daarover worden bedacht beoordeel ik, daar vind ik wat van en de rest ook. En dat idee wil je soms inbrengen en dat is ook mijn rol als raadslid: een motie schrijven, zorgen dat je iets voor mekaar krijgt in Hilversum.”

Ambieer jij om in de tweede kamer te komen?
“Nee dat is geen ambitie. Ik denk dat mijn rol vooral hier in Hilversum ligt. En ik dat er nog veel meer mensen die slimmer en nog veel capabeler zijn die dat kunnen. En je moet het ook aankunnen, het is volgens mij een hele zware baan. En het is voor mij niet een blinde ambitievoor mij om richting Den Haag te gaan.”

Maar als je op de lijst kan komen?

“Nee, maar als ik gevraagd wordt dan zal ik het wel overwegen. Ik vind als je daarvoor gevraagd wordt dan moet je wel goede argumenten om te weigeren. Als kerk en staat je vragen moet je er minstens goed over nadenken. Je kan er niet zomaar nee tegen zeggen.”

Over dingen die beter moeten gesproken, je hebt het in een campagne filmpje over vrijwilligerswerk, ik citeer: vandaag ben ik 1 van de 350duizend mensen die tijdens nl doet in actie komen, vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen twee dagen per jaar, maar juist op al die andere dagen. Wat deed je op dat filmpje?
Dat was de erfgooi speeltuin. Een speeltuin die gerund wordt door vrijwilligers. En dat is ontzettend mooi omdat het voor verbinding in de buurt zorgt, mensen letten daardoor op mekaarr. Kinderen kunnen veilig spelen, mensen ontmoeten elkaar. Een prachtig initiatief. En daar was ik een dagje gaan helpen om de speeltuin speelklaar te maken voor het volgende seizoen.

Wat doe je nu nog aan vrijwilligerswerk?

Natuurlijk heel weinig aangezien ik heel druk ben als raadslid. Ik probeer wel de kleine klusjes voor mensen te doen die het nodig hebben. Echter heb ik nu geen structureel vrijwilligerswerk, omdat ik gewoon geen tijd heb als raadslid zijnde.

Maar je zit in de raad om de samenleving te versterken, dat kan toch ook door vrijwilligerswerk te doen?
Zeker, dat heb ik voor ik raadslid werd ook altijd gedaan. Ik ben ermee gestopt omdat ik niet met werk, gezin en mijn raadswerk kon combineren. Wat ik wel de afgelopen jaren heb gedaan is elke woensdag een meeloopdag. Dan liet ik mij uitnodigen door allerlei instanties, zoals de vuilophaaldienst, een basisschool in een buurthuis. Ongeveer 40 stages, zodat ik overal kon kijken wat er gebeurde. Maar dat zie ik als onderdeel van mijn raadswerk. Dus ik heb wel een dag op plekken meegelopen, maar geen vrijwilligerswerk.”

Hoe wil jij de halfleegstaande verzorgingshuizen zien aangepakt worden, zoals de Boomberg en ben je er al geweest?
“Nee ben er niet geweest. Maar wat ik zie is dat de ouderwetse bejaardenhuizen niet meer terugkomen. Dus je ziet dat het vooral verpleeghuizen zijn, wat volgens mij heel belangrijk is, is het vraagstuk hoe je een buurt organiseert. Het is belangrijk dat je aanspraak hebt, dat mensen zich thuis voelen in hun buurt, dat mensen een een plek hebben om naartoe te kunnen gaan. Nou dat zie je wel steeds meer, ontmoetingen worden steeds belangrijker en krijgen meer aanloop. Dat oude model komt dus niet meer terug. Maar de nieuwe dingen die je ziet zoals het Knarrenhof. Dat is een landelijk project met een stel ouderen die zelf hun eigen hofjes willen bouwen. En je ziet dat als je in hofjes bouwt dat mensen zich minder eenzaam voelen.”

Wat is jouw ideale Hilversum?
“Waar mensen naar elkaar omzien, waar verbinding is en waar mensen om elkaar geven en waarin mensen willen inzetten om te geven aan hun dorp of hun plaats. Waar zij zich veilig voelen en ondernemen. Ook groeien, op mentaal en fysiek vlak. Dat iedereen zich thuis voelt.”

Is dat er nu?
Ik denk dat er veel dingen goed gaan, ik ben niet cynisch. Ik ben een optimist, ik zie veel kansen ik denk dat veel dingen ook beter kunnen. Ik zie veel eenzaamheid, dat veel mensen gericht zijn op het ik ipv het wij. Dus op dat vlak is er werk zat aan de winkel. Ik zie dat het steeds meer op lokaal economisch vlak steeds meer geld via internet wordt besteed en niet aan de lokale detaillisten. Dat vind ik geen goeie ontwikkeling.  Maar ik zie wel als je meer uitzoomt dat we een hoog welvaartsniveau hebben, niemand hoeft op straat te slapen, dat veel mensen twee drie keer op vakantie kunnen in een jaar. Dat we een goede gezondheidszorg hebben. Dus in die zin gaat het heel goed, maar er kunnen dingen beter.