HILVERSUM – De verkeerssituatie in en rond Hilversum, sinds jaar en dag zijn er klachten over te horen. Dagelijks zijn er, tot groot ongenoegen van de weggebruikers, grote verkeersopstoppingen en dit leidt tot veel geërgerde gezichten achter het stuur. Het geklaag was na de nodige aanpassingen even gestopt, tot dinsdagochtend. Radio 538-dj Coen Swijnenberg zwengelde dit gevoelige onderwerp weer aan door middel van een tweet die tot veel reacties leidde.

Ophef

Swijnenberg tweette dinsdagochtend het volgende: “Ik heb het te doen met alle mensen die in de ochtend- en avondspits de Gemeente Hilversum door moeten. Niet te doen.” Veel bewoners van Hilversum snappen de frustraties van Swijnenberg. Christien Janson reageert op de tweet: ”Er zijn te veel stoplichten en spoorwegovergangen. Word er simpel van.” Ilona Ros-van Gelder, inwoner van Hilversum, voegt daar nog aan toe: “Gelukkig woon ik aan de rand van Hilversum, maar de N201! Verschrikkelijk!” Fleur Wallenburg, ex-nieuwslezer bij Giel Beelen, heeft de hoop al opgegeven voor Hilversum: “Ik doe ’t niet meer, ik pak de trein. Gaat ook nooit meer goed komen met Hilversum.”

Oplossing

Hidde Fennema, raadslid van de VVD Hilversum en onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille verkeer binnen de fractie, kan zich wel vinden in de frustraties van de dj: “Ik sta elke ochtend in de file naar het centrum, dus we zijn er zeker bekend mee. In Hilversum spelen er eigenlijk twee problemen: ten eerste is het een oud dorp met kleine weggetjes waar te veel auto’s doorheen moeten. Hierdoor staat het er dagelijks vast. Ook begint de fiets een steeds grotere rol te spelen in het verkeer, waardoor er in sommige gevallen minder plek voor auto’s is omdat de gemeente fietspaden langs de kant van de weg aan zal leggen.”

Ze kijken wel degelijk naar oplossingen, aldus Fennema: “We zijn er mee bezig. Het wegennet is al verbeterd maar er zijn nog plekken waar het te druk is en die zijn we nu aan het finetunen. Een voorbeeld hiervan is de rotonde bij het Gooilandplein. Eerst hadden fietsers hier, net zoals bij alle andere rotondes in Hilversum, voorrang. Dit leverde echter grote verkeersopstoppingen op, dus hebben we besloten de fietsers geen voorrang meer te geven. Ook voor andere gevallen als deze zullen we een oplossing bedenken.” Fennema verwacht echter dat op de lange termijn de zelfrijdende auto sterk zal opkomen, en daarom zullen er geen grote ingrijpende plannen meer aangenomen worden: “Om nu voor miljoenen euro’s een tunnel van het ene deel van de stad naar het mediapark aan te leggen is onzin. Op de lange termijn hopen we dat verkeersproblemen voorkomen kunnen worden door de zelfrijdende auto, maar we zullen wel blijven ingrijpen waar nodig.”