HILVERSUM - Tijdens de raadsvergadering van woensdag 12 december nam Pieter Broertjes afscheid van een raadslid van Hart voor Hilversum. Hierbij maakte hij een opmerking waarin hij een vergelijking maakte met het verhaal ‘Tien kleine negertjes’. Kans om zijn zin af te maken had Broertjes niet, want meteen volgde er een felle reactie van Rebekka Timmer en andere raadsleden. Hilversum.hu.nl verzamelde reacties.

“Humor is een heel gevaarlijk iets, zeker voor een burgemeester. Hij zal het niet kwaad bedoeld hebben. Het verhaal heet nou eenmaal tien kleine negertjes, hij refereerde naar het verhaal. Wanneer je woorden als ‘negerzoenen’ en de titel ‘tien kleine negertjes’ niet meer mag noemen, worden we echt een taalpolitie,” aldus taaldocent Mans Kuipers van de School voor Journalistiek in Utrecht. Acht jaar geleden schreef Wio Joustra nog in de Leeuwarder courant: “De tien kleine negertjes van Jan Peter Balkenende”.

“De woorden van de heer Broertjes zijn een burgemeester onwaardig en leggen duidelijk bloot waarom het tijd is af te rekenen met het huidige discours en plaats te maken voor leiderschap dat respect toont voor allen die zich in Nederland bevinden,” aldus Silvana Simons.

Journalist Jan Roos snapt de commotie rond de uitspraak van Broertjes niet “Ophef over niks, het verhaal van de tien kleine negertjes bestaat al heel lang, het is een ouderwets boekje,” Roos vindt de ophef flauw, “neger is geen scheldwoord.” Tijdens de raadsvergadering verwijst Pieter Broertjes naar een Nederlandse vertaling van het boek van Agatha Christie ‘Ten Little Niggers’ (1939). In dit boek verdwijnt er telkens een persoon uit de groep van tien.

Een reactie van burgemeester Pieter Broertjes volgt nog.

Met dank aan de volgende redacteuren van hilversum.hu.nl:

Dennis Verhagen, Paulien Kiewiet, Owen O’Brien, Shania Lieberwirth, Koen van Wijk, Serena Speet, Yuke Witteveen, Rianne Mookhoek, Jill Borsboom, Nienke Oosting, Berend Kuijper, Nick van Santen en Rinne Post.