Rebekka Timmer: een begrip in de Hilversumse politiek. De twintigjarige activiste is al vanaf haar elfde actief. Voorheen als raadslid bij SP, sinds vorig jaar bestuurslid bij BIJ1. Een jonge vrouw in de wereld van de politiek, een wereld die niet bekend staat als toegankelijk voor jonge mensen: “Het is een wereld waarin ik altijd zal moeten blijven vechten om de machtsstructuren te doorbreken.” Timmer bespreekt onder andere haar kijk op Kick Out Zwarte Piet, de boerenprotesten en de Hilversumse politiek.

Timmer is onder andere lid van Hilversum Inclusief, een werkgroep die zich inzet voor een breder geaccepteerd en veiliger Hilversum voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Vorige week was er de eerste Rainbow Week in Hilversum. Timmer blikt terug op een, in het algemeen geslaagde week: “Na het hijsen van de vlaggen bij verschillende middelbare scholen heb ik toffe gesprekken gevoerd met geïnteresseerde scholieren. Bij andere activiteiten die georganiseerd waren in het teken van de Rainbow Week kwamen weinig mensen opdagen. Dat was jammer en kan beter. Wij, als Hilversum Inclusief, gaan erover nadenken hoe we volgend jaar meer mensen kunnen aantrekken. Ook de herhaling van de week zal daarbij een positieve rol spelen,” aldus Timmer.

Rebekka Timmer maakt zich niet alleen voor de Hilversumse LHBTI+-ers sterk. Zij is ook bekend van de landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), vorig jaar organiseerde zij de uit de hand gelopen demonstratie van KOZP in Hilversum. Vorig jaar, toen Timmer nog raadslid van SP was, liet ze zich ook al sterk uit over Zwarte Piet: “Ik laat het niet gebeuren dat in mijn Hilversum een racistische optocht is zonder dat daar enige vorm van protest tegenover staat.” Begin dit jaar hebben Timmer en Jerry Afriyie, voorman van KOZP, burgemeester Pieter Broertjes opgeroepen tot het starten van een maatschappelijk gesprek over Zwarte Piet. De gemeente heeft na die aanvraag gesproken met de organisatie van de Hilversumse Sinterklaasoptocht en heeft de keuze gemaakt dat er dit jaar geen Zwarte Piet meer aanwezig is bij de optocht. Op 31 oktober zal het maatschappelijk debat plaatsvinden. Alle Hilversumse politieke partijen, KOZP, middelbare scholen en ondernemers zijn uitgenodigd om het debat in het raadhuis bij te wonen.

Naast Zwarte Piet spreekt Timmer zich op Twitter ook uit over de protesten van de boeren, en legt hierbij verbanden tussen de demonstratie van KOZP: “Natuurlijk moet de regering een rechtvaardig milieubesluit maken als het om de stikstof maatregelen gaat. We zien dat de boeren aan het rellen zijn. Nu ben ik zeker niet tegen rellen, maar wel de manier waarop dit gaat. Als Kick Out Zwarte Piet-activist hoef je dit op deze manier niet te proberen, het openbreken van deuren van het provinciehuis. De klimaatactivisten hebben nog een privilege: het zijn veelal witte mensen. Als je kijkt naar zwarte mensen, zoals Jerry Afriyie zelf, zij worden nog weleens fysiek mishandeld door de politie bij demonstraties.” Timmer vindt het absurd om te zien hoe de politie nauwelijks ingrijpt bij de protesten van de boeren: “Het is een duidelijke tweedeling van het rechtssysteem. De doodsbedreigingen aan het adres van Jesse Klaver, de dreigingen tot het verkrachten van Carola Schouten, ze zijn zorgelijk en overschrijden grenzen. De politie grijpt niet genoeg in.”

 Als bestuurslid van BIJ1 is Timmer bezig met het landelijk op de kaart zetten van de partij. BIJ1 zit in de Amsterdamse raad, en hoewel ze niet in de Tweede Kamer zitten, werd daar laatst door de PVV wel gesproken over de “Sylvana Simonisering” van Nederland. “Wij hopen in 2021 een aantal zetels in de Tweede kamer te mogen bemachtigen. Ondanks dat wij ontbreken in de Tweede Kamer, domineren wij het debat op bepaalde thema’s. Wij zijn een groeiende partij, tegenover veel krimpende partijen.” Timmer noemt de Hilversumse politiek een stuk lakser dan de Amsterdamse. “In Amsterdam kaart BIJ1 onderwerpen aan die in Hilversum geen schijn van kans zouden maken.” Wethouder Jaeger noemt ze als voorbeeld van die lakse mentaliteit: “Alles schreeuwt dat deze wethouder niet capabel is om te functioneren in het belang van Hilversum, toch kan het de raad niets schelen. Alleen de SP en de PvdA laten weten Jaeger niet meer te steunen.” 

Volgens Timmer is de cultuur binnen de Hilversumse politiek anders: “Iedereen is vriendjes en ze doen het allemaal voor de leuk. Ze hebben niet, of te weinig door, dat ze Hilversum op een goede manier moeten besturen. Vooral de kwetsbare groepen hebben er baat bij als er een goed bestuur in de Hilversumse raad zit.” BIJ1 schreef een brief aan de raad om de toenemende dakloosheid in Hilversum te bespreken. Timmer vindt dat de gemeente om de tafel moet gaan zitten met de woningcorporaties om de verkoop van de sociale huurwoningen stop te zetten. “Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen, maar de gemeente doet hier niets aan. De Hilversumse raad heeft zijn prioriteiten niet op orde. Het is een liberale coalitie, ondanks dat GroenLinks erbij zit. GroenLinks is in Hilversum meer een GroenRechts.” 

Timmer noemde het eerder al de “YOLO-cultuur” van het Hilversumse college. Voor het college moet alles groot, groter, grootst, het is een groot feest. Een echte “je leeft maar één keer”-mentaliteit. “De gemeente investeert wel in mediaprojectjes op de Kerkbrink en in de Media Mile, ik zou dat geld veel liever besteden aan de WMO en de zorg. De gemeente verbrast enorm veel geld aan de citymarketing en het stationsgebied, maar bezuinigt op de echt belangrijke punten.”