HILVERSUM - De nog maar negentienjarige Rebekka Timmer heeft de SP verlaten voor de partij BIJ1. “Ik vind dat de SP zich niet uitspreekt tegen racisme en was al een tijdje ontevreden over de partij”, aldus Rebekka. Het is nu een paar weken sinds het voormalige raadslid de SP heeft verlaten.

Je bent sinds kort overgestapt van de SP naar partij BIJ1, wat is de reden dat je die overstap hebt gemaakt? En hoelang dacht je er al aan om die overstap te maken?

“Bij de SP heb ik wat principiële bezwaren over welke koers de SP op gaat. We zien dat als het gaat om migratie en asiel dat het vluchtelingenstandpunt heel erg naar rechts schuift bij de SP. Daarnaast vind ik dat de partij zich niet uitspreekt tegen racisme, of te weinig. En al helemaal niet tegen fascisme en daar heb ik toch wel een probleem mee.”

“Ik heb er al langer over nagedacht om de SP te verlaten en om me aan te sluiten bij BIJ1. Ik had het er al met meerdere mensen over gehad, dus het speelde al best wel een tijd. Concreet weet ik niet hoe lang ik er al over dacht, maar de bezwaren die ik had zoals het vluchtelingenstandpunt, zijn een beetje ontstaan in januari. Ik was dus al best een tijdje ontevreden.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste verschillen tussen de SP en BIJ1?

“Ik denk dat als je moet uit gaan van socialisme, dat socialisme altijd hand in hand moet gaan moet dekolonisatie. Gelijkwaardigheid binnen die arbeidersklasse is nodig om uiteindelijk toe te werken naar een socialistische samenleving. Ik ben dan wel weer erg revolutionair, dus ik geloof dat we moeten toewerken naar een revolutie.”

“We zien dat we in een samenleving leven die nog heel erg gekoloniseerd is. De positie van mensen van kleur in de maatschappij, de woorden die we gebruiken, de vormen van onderdrukking die we nog steeds terugzien als het gaat om solliciteren, tot aan het aanschaffen van een huis, tot aan de manier waarop we met elkaar omgaan op straat. Die dagelijkse micro-agressie zoals we dat noemen. Racisme is alom vertegenwoordigd in deze samenleving, evenals seksisme, validisme, xenofobie, Islaamhaat enzovoort. En ik denk dat het juist nodig is om die vormen van onderdrukking tegelijkertijd aan te pakken met het kapitalisme, de SP doet dat niet.”

Wat hoop je te bereiken bij BIJ1? En krijg je andere functies?

“Ik heb op dit moment nog geen functie bij BIJ1, verder weet ik nog niet waar het me gaat brengen maar dat gaan we allemaal zien. Eigenlijk ben ik op dit moment werkloos! Haha grapje. Ik hoop dat ik met deze partij echt de onderdrukkingen en het kapitalisme aan kan pakken.”

Je geeft je zetel aan de SP terwijl je hem ook zelf kan houden, waarom doe je dat?

“Lastige vraag.. Ik had hem inderdaad mee kunnen nemen maar ik heb besloten om dat niet te doen. Het was misschien een ander verhaal geweest als ik tweeduizend stemmen had gehad, maar dan nog vind ik dat je gekozen wordt op basis van een partij. De zetel behoort tot de partij, technisch gezien tot mij als individu, maar ik vind dat ik ben verkozen vanuit de partij. Daarom wil ik hem dus ook teruggeven aan de SP.”

“Daarnaast vind ik dat de SP in Hilversum het ook goed doet. De lokale afdeling in tegenstelling tot landelijk doet echt wel goede dingen en we hebben ons het afgelopen jaar uitgesproken over veel dingen die te maken hadden met racisme en validisme. Ik denk dat zij dat ook goed kunnen voortzetten zonder mij.”