De film waar Marvel (het fictieve universum uit de Marvel Comics strips) fans al elf jaar naar toe hebben gewerkt. Avengers Endgame is pas vorige week in première gegaan, maar behaalde in recordtijd al een opbrengst van meer dan één miljard dollar. Het was de taak van Kevin Feige, de schepper van dit filmuniversum, om ervoor te zorgen dat dit slotdeel nog steeds aanvoelt als een frisse duik. Maar is dat nog wel mogelijk na eenentwintig Marvel films?

Met één vingerknip liet Thanos een gedesoriënteerd heelal achter in Infinity War (2018), voor het eerst zijn de Avengers verslagen en zijn de overgebleven Avengers – Iron Man, Captain America, Black Widow, Thor, de Hulk en Hawkeye- langzaam aan het instorten. Om van dit trauma te bekomen hebben de Avengers tijd, heel veel tijd, nodig. De regiebroers Anthony en Joe Russo gunnen de Avengers alle tijd met een film die maar liefst drie uur en een minuut duurt. Voor de fans is dit een verrijking, maar voor de normale filmganger komt de film net iets te langzaam op gang.

De focus ligt vooral op de zes originele Avengers, de karakters met wie het allemaal begon. De broers vermijden zo de achtergrondverhalen van de personen en maakt Endgame een film voor de echte fans. Endgame heeft alle ingrediënten die de Marvel films tot een groot succes maken: humor, vlotte dialogen, geweldige specials effects en een dosis plot twisten. Het plot is geschreven door de terugkerende scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely. De verhaallijn voelt soms wat overvol omdat er weinig diepgang in zit vergeleken met voorgaande films. Het eindgevecht heeft een paar adembenemende scenes, maar mist de visuele krachten die kijkers aan hun stoel hadden gekluisterd tijdens InfinityWar. Endgame neemt de kijker mee terug naar alle Marvel films en de verschillende universums en tijden. Voor de echte fan is Endgame een emotioneel eerbetoon aan het universum, maar voor de normale kijker is dit slotdeel geen nieuw hoogtepunt.

Dolby Cinema Hilversum

In bioscoop de Vue kunnen filmliefhebbers het Marvel universum beleven in de Dolby Cinema. Het beeld is haarscherp en de kleuren zijn extra levendig door de Dolby Vision. Het geluid hoor je door vijfenzestig speakers om je heen, zo word je meegenomen in de actiescènes van de film.

De film heeft wereldwijd meerdere records gebroken, maar in Hilversum staat Endgame op plaats twee, net achter de gelijknamige boekverfilming After. Aanstaande zaterdag organiseert Vue een Avenger marathon voor de echte fans waar de liefhebbers Infinity War en Endgame achter elkaar kunnen kijken. Daarnaast werkt de bioscoop zondag 19 mei samen met organisatie NIX. Pubers mogen dan gratis naar Endgame.

De superheldenreeks heeft in de eerste week al 1,223 miljard dollar binnengehaald. Meer dan een kwart van de opbrengsten komt door de bezoekers in China, dit blijkt uit cijfers van de filmwebsite Box Office Moho. Met dit bedrag heeft Marvel studio het record gebroken dat eerder al op haar naam stond. De vorige Avenger film, InfinityWar, haalde in het openingsweekend 640 miljoen doller binnen. Dit is bijna de helft van Endgame.