HILVERSUM – In Cobra Coffee in Hilversum is er elke laatste donderdag van de maand ruimte voor singer-songwriters om zich bij Music around the Fireplace volledig akoestisch te laten horen op een prachtige locatie. Music around the Fireplace is ontstaan uit respect voor de artiest. Ik sprak met Oscar van der Burgh en Marjolein de Swart over het idee, de uitwerking en wat Music around the Fireplace zo uniek maakt.

Wat heeft jullie doen besluiten dit concept te gaan uitwerken?

“Wij vonden dat er tegenwoordig niet echt goed geluisterd wordt naar artiesten. Dat is niet leuk voor de artiest zelf, maar ook niet voor de mensen die wel graag willen luisteren. Wij merkten dat dit in het Gooi en omstreken eigenlijk altijd zo was en dat er geen plek was waar echt geluisterd werd. Daar wilden wij iets aan doen.”

En waarom hebben jullie gekozen om het op vrijwillige basis te doen?

“Dit koffiehuis is niet per definitie een ruimte voor commerciële activiteiten. Het is een geweldige locatie en toevallig kwamen we, los van elkaar, de eigenaar een keer tegen. Hij had zoiets van; “hey, wat een leuk verhaal hebben jullie, laten we eens gaan praten.”

De reden waarom we het op vrijwillige basis doen is ook omdat we geen drempel willen voor mensen om te komen. De entree is gratis en je kan binnenlopen en gaan wanneer je wilt.”

En doen de artiesten dit dan ook op vrijwillige basis?

“We willen de artiesten wel geld aanbieden, daarom werken we met een fooienpot die verdeeld wordt over de artiesten. Hier kunnen mensen geheel vrijwillig een bijdrage in doen. Ons uitgangspunt is wel dat er geluisterd wordt naar de artiest en dat de artiest een vergoeding krijgt. We proberen het op te bouwen zoals met de fooienpot waar de artiest nu gemiddeld zo’n 40 euro van krijgt, maar we zouden dit graag verdubbelen en zoeken nu naar creatieve manieren om meer geld op te halen. Het is gek want de artiest krijgt weinig geld maar toch krijgen we veel artiesten die hier graag willen spelen. Het is allemaal heel puur en de mensen komen echt om te luisteren.”

Wat zijn de reacties van de mensen uit Hilversum?

“We merken wel echt dat de liefhebbers het weten te vinden. We spreken niet een hele grote doelgroep aan maar dat is misschien wel goed ook. We horen veel mensen zeggen; ‘Goh, dat ik dit nu pas ontdek.’ Het is nog echt wel een verborgen schat.”

Proberen jullie de stilte en het respect ook enigszins af te dwingen door het akoestisch te doen? 

“Ik denk dat het ook praktisch is omdat deze locatie hier ook echt goed geschikt voor is. Het komt heel puur binnen als een artiest akoestisch speelt. Je dwingt het ook wel een beetje af omdat je soms meer moeite moet doen om te luisteren. Mensen krijgen meer respect voor de artiest omdat ze zien hoe kwetsbaar ze eigenlijk zijn. De bar is gesloten en de koffiemachine staat uit. We hebben een keer geprobeerd rond te gaan met een bittergarnituur, maar toen waren mensen bang een hap te nemen omdat het geluid maakte.

Er komen voornamelijk mensen die echt willen luisteren en daar zijn we heel blij mee omdat dat wel echt ons doel was.”

Hoe proberen jullie mensen op de hoogte te houden van jullie ‘verborgen schat’?

“We maken gebruik van Facebook om de artiesten aan te kondigen met een leuk verhaaltje erbij. Daarnaast gebruiken we Instagram voor de foto’s die gemaakt worden door vrijwillige fotografen. Vanavond gaan we een Facebook livestream doen. Laatst kwam er iemand binnen die graag wilde filmen. Op de een of andere manier trekt deze plek allemaal goede dingen aan. We hebben nu om en nabij de 50 of 60 bezoekers elke keer. Het kan ook niet veel groter, we moeten het klein houden.”

http://www.musicaroundthefireplace.nl