Bij binnenkomst in MOUT vallen de grote ketels, waar de brouwers het bier in brouwen, meteen op. Stoom komt van de ketel af als Gijs Troost, de bierbrouwer van het de Gooische Bierbrouwerij, de klep opendoet. De eerste indruk van de bezoekers is gelijk goed. Mensen zijn onder de indruk en kijken enthousiast naar hoe de brouwer te werk gaat. Vervolgens komt hij naar ons toelopen om ons te verwelkomen. Allereerst krijgen wij een speciaalbiertje in ons handen geduwd. Waarna vervolgens de rondleiding in de Gooische Bierbrouwerij kan beginnen.

De rondleiding begint met het achtergrondverhaal van de Gooische Bierbrouwerij. Troost vertelt het verhaal met volle overtuiging. Het begon tenslotte allemaal bij hem, zegt hij: ‘‘Ik en mijn vrouw, Arjanneke van den Berg, waren op vakantie en zaten te denken van wat wij nou uit het Gooi mee kunnen nemen naar het buitenland. Toen kwamen wij op het idee van speciaalbier en uiteindelijk de Gooische Bierbrouwerij. In het begin waren wij tweeën bezig met de recepten, want een bierbrouwerij is niks zonder een goed recept. In het recept moesten ingrediënten zijn verwerkt die uit het Gooi kwamen. Daarna het logo om vervolgens twee jaar later ,in 2012, op de markt te komen. Vervolgens kwam mijn vrouw in 2013 Guido de Wit tegen. Hij versterkte de zakelijke kennis in ons bedrijf en had de focus op sociaal ondernemen. Hij had het idee om mensen met een achterstaand aan het bedrijf toe te voegen. Zijn dochter heeft zelf namelijk ook een sociale en psychische achterstand en hij wil zich daarvoor inzetten. 25% van het bedrijf bestaat uit mensen met een soort achterstand. Uiteindelijk in mei 2017 hebben wij een pand gevonden om de ketels neer te zetten. Precies waar u nu bent in MOUT.’’

Vervolgens begint Troost te vertellen over hoe hij het speciaalbier maakt. Wij komen in het gedeelte waar ze het bier brouwen. Hoge ketels van zo’n vier á vijf meter hoog staan het bier te brouwen. Het is een gek gezicht. Wetende dat de Gooische biertjes die ze serveren bij MOUT rechtstreeks uit de ketels komen. Als iedereen zijn ogen uit heeft gekeken begint Troost met zijn verhaal: ‘‘Onze ingrediënten voor het bier liggen in onze opslag vlakbij. Deze breng ik elke keer als ik ga brouwen naar MOUT. Bier heeft vier ingrediënten. Water, gist, hop en mouten. Ons product wat het bier Gooisch maakt is boekweit. Dit is ook verwerkt in het wapen van Hilversum doormiddel van vier korrels Boekweit. Boekweit kwam naar Hilversum, omdat er in de Middeleeuwen hier niet zo veel te verbouwen was. Hier werden broden van gebakken, maar ook bier. Het proces van brouwen begint al een avond van tevoren met schroten met de schootmolen waar wij mouten doorheen gooien. De twee walsen kneuzen het graan, zodat het water makkelijk bij het zetmeel komt en kan oplossen. 30 zakken gaan naar Mout voor één keer brouwen. Dat brouwen gebeurt twee á drie keer per week. In een dag brouwen wij suikerwater en daarna moet het nog een week of vier lageren. Hierdoor komt er prik en alcohol in. Dit vullen wij af op flesjes of gebruiken het in Mout voor de tap. Een fust is ook een optie om het zo naar anderen bedrijven te leveren. Flesjes gaan naar Albert Heijn, Gall en Gall, Jumbo en Coop. Wij etiketteren de flesjes zelf, zodat het rechtstreeks naar de winkels kan.’’

De rondleiding sluiten we af met het proeven van drie speciaalbiertjes. Allereerst de Gooische Bubbel. Deze is voor mensen die teveel witte wijn en prosecco drinken en dus wat anders willen. Hierin zit champagnegist om zo de smaak van champagne naar voren te halen. Daarna krijgen wij Gooisch blond en Gooisch wit nog te proeven. Zelf geeft Troost aan dat hij geen favoriet heeft. Het ligt aan het moment en de dag. Nadat iedereen de biertjes geproefd heeft en de hapjes op zijn is het tijd om naar huis te gaan. Troost bedankt ons voor de gezelligheid en hoopt dat wij nog veel Gooische speciaalbiertjes gaan drinken.