Het statige raadshuis straalt, ondanks dat de regen met bakken uit de hemel komt. In het Dudok Architectuur Centrum begint de rondleiding door het raadshuis. Het museum bestaat uit grote wanden waar verschillende opvallende uitspraken van Dudok staan. De rondleiding door het raadshuis en de beklimming van de toren geven een uniek inkijkje op de manier waarop Dudok te werk is gegaan.

Via kleine doorgangen, meerdere vergrendelbare deuren en steile trappen kom je uiteindelijk in de toren terecht. Doordat het regent zijn de stalen trappen nog gladder dan normaal. Langs de enorme klokken klim je steeds verder omhoog met af en toe een wijds uitzicht over Hilversum. Door een schuifdeur in het dak is het zelfs mogelijk om op het allerhoogste punt van het raadshuis te komen. Vanaf de top is het uitzicht adembenemend en kun je zelfs, mits het weer een beetje meewerkt, Utrecht of Amsterdam zien.

Vanaf de toren kom je vrij snel weer in de raadszaal waar gids Niederer enthousiast vertelt over de speciale eisen die Dudok stelde aan het raadshuis: “Dudok ontwierp niet alleen het raadshuis en de vijver, ook was hij verantwoordelijk voor de meubels, koffiekopjes en zelfs de voorzittershamer. Terugkerende patronen zijn bijvoorbeeld de bakstenen die hij gebruikte en de speciale manier hoe hij omging met het licht in bepaalde ruimtes.” Het raadshuis ziet er vanaf de buitenkant vrij strak uit, terwijl de binnenkant juist meer kleur bevat. Het is goed dat er een gids mee gaat met de rondleiding, want zelf zou je verdwalen in het imposante gebouw.

Ondertussen opent Niederer deur na deur, waardoor veel ruimtes waar je normaal niet komt ineens toegankelijk worden. De raadszaal ziet er vanaf de voorzittersstoel imposant uit. Dudok had goed nagedacht over de akoestiek van deze ruimte en was op het begin zelfs van mening dat microfoons niet nodig waren. Toen de uitbreiding van de raadszaal plaatsvond, zijn de microfoons er uiteindelijk toch gekomen. Dudok maakt op veel plekken gebruik van natuurlijk licht. Zo zitten erboven in het dak van de raadszaal kleine glazen ruitjes die overdag natuurlijk licht doorlaten en s’ avonds, als het donker is, verlicht zijn door lampen. Het licht in het raadshuis is door Dudok zo ingedeeld dat het weerkaatst op alle vloeren en deuren.

Door de ruime gangen van het raadshuis, waar het opvalt dat de akoestiek juist zeer slecht is, omdat de gang volgens Dudok niet bedoeld was als plek om te praten, kom je langs de trouwzaal. De trouwzaal bestaat voornamelijk uit marmer, maar aan de kant waar de bruid en bruidegom zitten zijn de kleuren en het licht feller. Zo wilde Dudok de aandacht volledig vestigen op de mensen die die dag belangrijk waren. In bijna elk detail is de hand van Dudok terug te vinden. Daarmee is het gebouw een zogenaamd ´gesamtkunstwerk´. De rondleiding eindigt in het museum, waar je met een kopje koffie de indrukken van het raadshuis nog even op je in kan laten werken.