Vanaf 2022 moeten alle rookruimten bij bedrijven in Hilversum sluiten. Paul Blokhuis, staatsecretaris van Volksgezondheid, gaat hiervoor zorgen. Vanaf 2021 moeten alle rookruimten bij de overheid verdwijnen en in 2022 zijn de bedrijven aan de beurt. Hilversum hierdoor ook. Een voorbeeld hiervan is de rookruimte bij het Raadshuis. Deze is nu nog in het fietsenhok, maar zal verdwijnen in 2021.

Marlou Hensen, projectleider rookvrije generatie van GGZ Gooi- en Vechtstreek, is al bezig met rookruimtes te verminderen in Hilversum. ‘‘Een paar werkplekken in het Gooi zijn al rookvrij. Daarbij zijn vaak de ingangen en het stukje er omheen rookvrij, maar iets verderop kan je dan wel roken. Dit is dan vaak een openbare ruimte. Als organisatie kunnen wij hier niet veel aan veranderen. Daarom hebben wij nog een grote slag te maken om het bedrijfsleven volledig rookvrij te maken,’’ volgens Hensen.

Op dit moment zijn al aardig wat plekken in Hilversum rookvrij. Denk hierbij aan scholen en sportverenigingen, maar ook het ziekenhuis Tergooi. Carol Lasham, Kinderarts in Tergooi, is initiatiefnemer hiervan. Door hem is het ziekenhuis volledig rookvrij en betekent dit dan ook dat de werknemers geen rookruimtes hebben. Lasham zegt hierover: ‘‘Ons doel is om een gezonde, rookvrije leef- en werkomgevingen aan te bieden voor patiënten en bezoekers, maar ook medewerkers. Wij leveren zo een bijdrage aan de gezondheid en kwaliteit van onze patiënten en werknemers.’’

De toekomst voor een rookvrije generatie ziet er positief uit, maar dit betekent niet dat GGZ gooi en vechtstreek heeft stilgezeten. Hensen heeft samen met haar team al aardig wat openbare plekken rookvrij weten te maken: ‘‘Wij zijn bezig om scholen rookvrij te krijgen, want vanaf 1 augustus moeten die allemaal rookvrij zijn. Sportverenigingen helpen wij in dit traject om het daar ook rookvrij te maken. Inwoners bieden wij voorlichtingen en stopen met roken trainingen aan. Na 1 augustus gaan wij meer focussen op de werkplekken.’’ Als mensen kijken naar de overheid dan vindt de GGZ dat uiteindelijk de verantwoordelijkheid ook bij de organisaties/gemeenten zelf ligt. Desondanks gaat de GGZ rookvrije werkplekken wel promoten en proberen ze uiteindelijk heel Hilversum rookvrij te maken.

Paul Blokhuis kwam met dit statement tijdens een opening van een rookvrij schoolplein. Hij benoemde toen dat Achmea, grootste verzekeraar van Nederland, al per 1 januari zijn gebouwen rookvrij verklaard had. ‘‘Dit is het goede voorbeeld voor andere bedrijven. Hierbij nodig ik alle bedrijven in Nederland uit om dit goede voorbeeld te volgen en ook rookvrij te zijn,’’ aldus Blokhuis. Hij vindt het dan ook raar dat iemand die bij een verzekeraar werkt niet mag roken en de werknemers van de belastingdienst de rookruimtes nog dubbel en dwars gebruiken. Niet alleen bij de belastingdienst mag je gebruik maken van rookruimtes, maar bij andere overheidsgebouwen zijn ze ook nog in gebruik. Als het Blokhuis betreft komt er binnen een jaar een einde aan: ‘‘Nu de rookruimtes in de horeca gesloten zijn is het aan de overheid en het bedrijfsleven om hetzelfde te doen. Dit zou gebeuren in het jaar 2023, maar van als het aan mij ligt kom het eerder. Het voorstel is al in de Tweede Kamer geweest en daar kwam geen protest uit. Dit laat zien dat het eraan komt en van hieruit denk ik aan 2021/2022 dat je niet meer mag roken bij de overheid en in het bedrijfsleven.’’