Rookruimtes zijn sinds vorige week definitief verboden, zo ook in Hilversum. Clean Air Nederland, een belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, spande een proces aan tegen de Staat om de rookruimtes te verbieden.

De gemiddelde investering in een rookruimte is 12.500 duizend euro. Zo hebben horecaondernemers door heel Nederland miljoenen euro’s geïnvesteerd in de rookruimtes. Petra Al, eigenaresse van café Moeke in Hilversum, geeft aan geen probleem te hebben met het verbod en zegt: “De rokersruimte heeft jaren geleden al voor kosten gezorgd door de installering van de afzuiger. Gelukkig hebben we buiten een terras met warmtelampen en verwachten wij geen daling van het publiek.”

Op 1 juli 2008 is het rookverbod in de horeca ingegaan. De enige plek in een café of restaurant waar je je sigaret mag roken is in de rookruimte. Dit alles is veranderd door de uitspraak van de Hoge Raad. Cafés, restaurants en discotheken moeten per direct de ruimtes sluiten. Oorspronkelijk zouden deze plannen ingaan vanaf 1 juli 2022, maar dat duurde Clean Air Nederland te lang.

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) laat weten in het Algemeen Dagblad dat er nog niet actief gecontroleerd wordt, maar dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Half oktober hoopt hij daar meer over te kunnen zeggen. Tot die tijd krijgen ondernemers de tijd en worden er geen boetes uitgedeeld.