HILVERSUM – Op zondag 27 november vond het Real Fighters kickboksgala plaats in de Dudok Arena, het multifunctionele sportcomplex te Hilversum. Een kickboksgala klinkt voor de meeste mensen wat vaag, maar de combinatie van harde vechtsport en een chic feest wekt wel nieuwsgierigheid op. Hoe is die relatie tussen het galapubliek en de ‘agressieve’ boksers? En wat voor invloed heeft dit publiek op de wedstrijd?

Joelend en tierend
Kijken, drinken en telefoons is waar het publiek zich vooral mee bezighoudt. Het publiek is niet werkelijk een groep chique geklede mensen. De kleding kan beter omschreven worden als sportief. Een gala is een feest waar mensen op een luxe wijze genieten van de avond, in die zin klopt de benaming wel. De mensen zitten aan tafels te praten met bekenden en bevinden zich in een mooi aangeklede zaal. Hapjes en drankjes worden geserveerd. Het enige wat ze deze avond hoeven te doen is kijken en plezier maken. De grote tribunes aan de wanden zijn gevuld met toeschouwers. De echte fanatiekelingen zitten op het puntje van hun stoel, vaak joelend en tierend. In het midden van de sportzaal staat de boksring. De zone rondom de ring is gereserveerd voor vips, onder meer sponsoren. Ook televisie, pers en beveiliging lopen hier rond. Twee fotografen staan pal naast de ring, om van daaruit de emotie in het gezicht van de vechters het best te kunnen vastleggen. Blauw- en roodgekleurde schijnwerpers verlichten de immense sportzaal. Twee hoeken van de ring zijn respectievelijk blauw en rood en representeren de twee partijen. De bokser in de blauwe hoek van de ring komt als eerste op.

Het eerste contact
De presentator kondigt de boksers aan, die via een zij-podium de ring in komen, begeleid door krachtige, luide muziek. Het moment dat de bokser opkomt, contact maakt met het publiek en vervolgens zijn tegenstander in de ogen kijkt, is meteen van groot belang. Je ‘proeft’ het hoge testosterongehalte. Door het felle geschreeuw van het publiek is binnen enkele seconden duidelijk wie er wel en niet geliefd is. De emoties gieren in het rond, van spanning en angst tot agressie en machogedrag. Het is een mooi gezicht als een bokser voordat hij de ring instapt nog een gebed doet. Hij gaat zitten op de grond, slaat zijn hoofd in zijn armen en rijkt dan naar boven. Hij stelt zich krachtig en kwetsbaar op. Aan het begin van iedere ronde komt er een pikant geklede dame de ring in, met een bord dat aangeeft welke ronde er gaat beginnen. De mannen in het publiek reageren daarop en fluiten haar na. De boksers die tegen elkaar moeten spelen, hebben elkaar op afstand al gezien wanneer ze de ring betreden. Ze worden tegenover elkaar gezet door de scheidsrechter, schudden elkaar de hand en hebben een moment van contact. Ze kijken elkaar strak aan. Dan kan de wedstrijd beginnen.

Kwetsbaarheid verbloemen
De focus en scherpheid zijn kenbaar aan de blik van de bokser, grote ogen en een neutrale gelaatsuitdrukking. Felheid en agressie verbloemen zijn kwetsbaarheid. Zo straalt hij macht uit tegenover zijn opponent. Wanneer een bokser flink wat stoten moet incasseren en op het punt van verliezen staat, komt toch ook angst om de hoek kijken. Het zijn en blijven tenslotte mensen. Dat er bij de boksers tijdens een wedstrijd zoveel emoties te zien zijn, wijst erop dat hun inspanningen in de ring zowel fysiek zijn als mentaal.

Opmerkelijke verbondenheid
Waar tijdens de wedstrijd agressie te zien is tussen de vechters, is er na de wedstrijd een opmerkelijke verbondenheid. Dat een ieder wordt gerespecteerd, blijkt uit de sportieve omgang onderling. Op het einde van de wedstrijd bedanken de vechters hun tegenstander en geven de ander een hand of knuffel. In het publiek zitten veel familie en vrienden van de boksers, dat blijkt uit het enthousiasme van bepaalde groepen wanneer er een bokser opkomt. Ook gaan sommige boksers na afloop van de wedstrijd niet richting kleedkamer, maar naar bekenden in het publiek. De gespannen families omhelzen de trotse of teleurgestelde man of vrouw. Want ook vrouwen nemen deel aan de wedstrijden. Natuurlijk is er ook publiek dat vooral veel actie wil zien. Dat schreeuwt zo hard mogelijk en staat actief te springen op de tribunebanken. Je zou denken dat de boksers met de meeste support eerder winnen, maar juist de meest onbekende boksers slagen erin wedstrijden te winnen. Wel werd duidelijk dat boksers meer emoties laten zien dan enkel agressiviteit én dat het publiek zorgt voor sfeer. Dat heeft impact op de wedstrijd, maar is uiteindelijk niet de hoofdfactor. Dat is en blijft de vechter zelf.

 

round1-real-fighters-a-night-2-remember-b