HILVERSUM – Kaarsjes staan aan, overal hangt kerstversiering en in de keuken zijn ze al druk bezig met het voorbereiden van het diner. Bij Het Leger des Heils in Hilversum kun je twee dagen in de week terecht voor een avondmaal. Drie dagen van het jaar zijn er alleen extra speciale avondmalen, op de speciale kerstdiners komen elke avond zo’n zestig gasten af. Het is twaalf uur in de hal staat Ella de gasten op te wachten, ze heeft zin in vandaag. Als alle gasten aan hun aangewezen tafel begint begint Dini Veenendaal, majoor korpsofficier, haar verhaal.

Aan de achterste tafel zitten alle dames van de naaiclub, zij krijgen van Het Leger des Heils stoffen en maken hier knuffels van. Voor deze avond zijn ze allemaal chique aangekleed. Aan het hoofd van de tafel zit Hannie Drost, zij is deze avond gastvrouw. Een van de tafelgasten laat trots een net gemaakt muisje zien, een andere vrouw vertelt dat het Leger altijd met creatieve oplossingen komt en zo ook voor de naaiclub. Na het voorgerecht komt Veenendaal weer bij de microfoon staan, ze vertelt een kerstverhaal. In het kerstverhaal komen de drie wijzen met goud, wierook en mirre. Maar wat is mirre eigenlijk? Veenendaal vertelt dat ze het besteld heeft en uit haar tas komt een heel klein potje. Voor geïnteresseerde zet ze het op de piano om straks te ruiken.

img_5653

Dini Veenendaal laat de gasten een potje Mirre zien.
Noor Klappe

Twee gasten die elk jaar langs komen, Renate en Hans, zingen nog twee liederen voor de gasten aan het hoofdgerecht beginnen. Vrijwilligers van Het Leger komen binnen met grote schalen. Witlof in ham,  kaassaus, stoofpeertjes, tuinboontjes, aardappelpuree en aardappeltjes in pestosaus, er is voor ieder wat wils. Aan een andere tafel komt er een gesprek op gang over hoe ze thuis alleen eten. Een van de dames zegt: ”Ik dek altijd de tafel, kaarsje erbij, zou iedereen moeten doen. Gewoon uit respect voor jezelf.” Een van de andere tafelgasten antwoord hierop: ”Nee, gewoon lekker met je bord op schoot voor de tv, je bent toch alleen dus voor wie zou je het doen. Alleen mijn hond ligt ook bij me op de bank, die zeurt gelukkig niet over welke zender we naar kijken.”

img_5659

Renate zingt ‘Maria did you know?’ en wordt begeleid door Hans op de piano.
Noor Klappe

Hilde de Haan, gastvrouw van deze tafel, vertelt dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van Het Leger. ”De meeste mensen denken dat het voor daklozen is en voor mensen aan de rand van de samenleving. Dit is niet zo, iedereen is welkom en iedereen mag zich hier ontwikkelen, al ben je hier als student. Mensen denken dat wij er maar voor een bepaalde groep mensen zijn, maar wij zijn er voor iedereen.” Aan de Haan haar tafel zit een Italiaan, een Hindoe, een Somaliër en een ‘Yui di Korsou’. (In het Nederlands betekent dit ‘Kind van Curaçao’.) Na het hoofdgerecht wordt er een gedicht van Jelly Verwaal voorgelezen en zingen Renate en Hans nog twee liederen.

Dan is het tijd voor ijs met slagroom, nadat iedereen zijn dessert weg heeft gesmikkeld vertelt mevrouw Kerkhoven een kerstverhaal. Ook worden er nog een paar liederen naar keuze gezongen, als laatste zingt iedereen uit volle borst mee met ‘Ere zij God’. De koffie en thee wordt op tafel gezet en het is tijd om alle gebeden, liederen, gedichten en verhalen op je in te laten werken. Terwijl in de keuken een groep vrijwilligers zich buigt over de enorme bult afwas.

Gasten zingen mee met 'Ere zij God'

Gasten zingen mee met ‘Ere zij God’
Noor Klappe