Het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) hield maandagavond 15 januari een schaaktoernooi. Dit was in aanloop naar het bekende Tata Steel Chess Tournament, dat 2 dagen later in Hilversum plaatsvindt. In Foodhall MOUT op het marktplein verzamelden zich 40 Hilversumse schaakliefhebbers voor het HSG-toernooi. Beginners en gevorderden konden deze avond gratis deelnemen en kans maken op de titel ‘Beste schaker van Hilversum’.

Van 12 tot 28 januari vindt het Tata Steel-toernooi plaats. De beste schakers van de wereld, maar ook amateurs komen voor dit toernooi bijeen in Wijk aan Zee. Dit jaar zal op woensdag 17 januari een ronde van het toernooi gespeeld worden in Hilversum bij Beeld en Geluid. Later zal een ronde van het toernooi in Groningen worden gespeeld. Het toernooi probeert het schaken op deze manier bij een groter publiek te promoten.

Schaakvereniging HSG bereidde zich hierop voor met haar eigen toernooi. Bij aanvang van de avond werden de regels uitgelegd door HSG-lid Pascal Losekoot. Leden waren opgesplitst in een A-groep voor gevorderden en een B-groep voor beginners. Op grond van speelsterkte waren van tevoren voor elke partij tegenstanders bepaald. De avond bestond uit zes ronden, elke partij had 10 minuten speeltijd per persoon. Na ongeveer 3 uur was het tijd om de winnaars bekend te maken: Pieter Roggeveen (A-groep) en Emiel Foederer (B-groep) gingen er met de titel vandoor. Daarbovenop kregen beide winnaars een dinercheck aangeboden door Foodhall MOUT. Ook mochten de nummers 1 tot en met 5 kiezen uit verschillende bierpakketten en schaakboeken als prijs.

 “De opkomst was groot en er waren tot onze verbazing veel mensen gekomen die geen lid zijn van onze schaakclub”, vertelt vicevoorzitter van de HSG-schaakvereniging Henk Cornelissen. “Boven dit alles was er een goede sfeer en hebben we alleen maar positieve feedback ontvangen. De club heeft daarom besloten van dit toernooi een jaarlijks evenement te maken in de aanloop naar het Tata Steel Chess Tournament, dus verwacht ons volgend jaar terug!”