Op de dag van pakjesavond werden in de winkelstraten van Hilversum volop sinterklaasliedjes gedraaid. Na elke twintig meter hing een muziek-box waar de meezingers uit kwamen. Ook Zwarte Piet kwam in de liederen voor. De gemeente Hilversum liet weten dat dit vanaf volgend jaar anders zal zijn.

Gemeente Hilversum vertelt dat zij het een leuk idee vonden om de liedjes af te spelen en dit ook graag willen doen tijdens de Kerst. “Wij vonden dit inderdaad een goed initiatief. Het is gezellig en dat is de sfeer die bij de feestdagen past. Wij hebben dit jaar nog geen rekening gehouden met de liederen waar ze Zwarte Piet in benoemen.  Dit willen wij volgend jaar wel gaan doen, door een selectie te maken van liedjes over de goedheiligman waar Zwarte Piet niet in voor komt. Zo kunnen wij dit kinderfeest aanpassen aan de moderne tijd.”

Vanaf de Kerkbrink, verder naar de Kerkstraat tot aan de Groest kon je het horen. “Hoor wie klopt daar kinderen, hoor wie klopt daar kinderen, hoor wie klopt daar zachtjes tegen het raam.” De muziek staat zo luid dat je het in sommige winkels binnen nog hoort. “Wij vinden het hartstikke gezellig en hebben er geen last van. Het brengt een beetje sfeer met zich mee en het hoort bij de tijd van het jaar,” vertelt Jack (52) van Strating schoenen.

Al het winkelend publiek valt het ook op, mensen die lachend om zich heen kijken en misschien wel terugblikken naar de tijd toen zij nog in Sinterklaas geloofden. “Voor mij is het al lang geleden inderdaad, maar voor alle kinderen in Hilversum is dit natuurlijk fantastisch. Dit is als je klein bent, de tijd van het jaar. Sinterklaas en pakjesavond, daar kan je dan geen genoeg van krijgen. De discussies nu eromheen vind ik wel jammer, ik hoop dat het zo snel mogelijk weer terug kan naar het altijd leuke kinderfeest,” zegt Cynthia (40).

“Vanavond komen de cadeautjes van Sint en Piet. Ik heb al een wortel klaargelegd voor het paard van Sinterklaas,” mompelde Noortje (8) verlegen, die met haar moeder door het centrum liep voor de eerste kerstinkopen.