HILVERSUM – Hilversumse ouders gaan meer betalen voor de crèche, in november worden de nieuwe tarieven bekendgemaakt. De kinderopvangen zijn momenteel nog druk bezig met het zoeken naar oplossingen.

“Op dit moment weten we nog niet wat de nieuwe tarieven worden, we zijn hier nog volop over aan het overleggen”, meld een medewerker van kinderopvang BINK. Op dit moment moet er per vier baby’s één begeleider zijn, vanaf 1 januari 2019 verandert dit naar drie baby’s per begeleider. Dit betekent dat er meer begeleiders moeten komen en de prijzen gaan stijgen. Kinderopvang Kikker Rik betwijfelt of dit de kwaliteit binnen het kinderverblijf zal verbeteren. Zij maken zich zorgen over de rust in de groepen en in hoeverre deze maatregel de baby’s ten goede zal doen.

“Het is nog maar de vraag hoe we dit praktisch gaan oplossen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt in deze branche”, schrijft Kikker Rik op hun site. Op deze site vroeg Kikker Rik aan de ouders die bij hen ingeschreven staan in April al om een petitie te tekenen tegen het nieuwe beleid, “BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, deed bij alle kinderopvangcentra een beroep om deze petitie te delen, hier hebben wij gehoor aan gegeven.” Aldus Monique van der Wardt, medewerkster bij Kikker Rik.

Uit de cijfers van een onderzoek dat BOinK recent naar buiten heeft gebracht blijkt dat de kosten hoger zullen worden dan verwacht. De Praktijktoets van Buitenhek levert een hoger kosteneffect op dan het SEO onderzoek. De SEO schetst een relatief gunstig scenario, namelijk dat de kosten met 4,6% zullen stijgen, maar uit de onderzoeksresultaten van Buitenhek blijkt dat de kosten met 7,3% stijgen. Het verschil in de kosten zal door de ouders betaald moeten worden. Voor de Hilversumse ouders die hun baby bij een kinderopvang hebben ingeschreven betekent dit dat de kans groot is dat zij in 2019 meer moeten betalen. In november wordt duidelijk over hoe groot de kostenstijging is, aangezien de nieuwe tarieven dan bekend worden gemaakt.