HILVERSUM – Lokale politici hebben steeds vaker te maken met geweld. In heel Nederland neemt het geweld naar politici en burgemeesters toe. Gemeenteraadsleden door heel Nederland zijn steeds vaker het slachtoffer van geweld. De vluchtelingendiscussie speelt hierbij een grote rol. Wat merken de gemeenteraadsleden in Hilversum van het toenemende geweld?

In de gemeenteraad van Hilversum is niet veel te merken van het groeiende geweld naar gemeenteraadsleden. Wel is er meer een vorm van agressie via social media. Daar worden politici vaker uitgescholden. Anne de Jong (D66) zegt hierover: “Ik heb meermalen verwensingen ontvangen via twitter en FB: ‘verbaal/geschreven geweld’ zeg maar.” Meijndert Ruitenberg (Hart voor Hilversum) heeft ook wel eens berichtjes ontvangen met ‘ik weet je te vinden’ of iets in die richting.

Ruud Verkuijlen (VVD): ”Ik heb persoonlijk nooit te maken gehad met geweld, maar tijdens mijn werkzaamheden als commissaris bij de politie heb ik wel meegeholpen aan een protocol waarbij de gemeente namens de politici aangifte doet wanneer hij te maken heeft gehad met geweld. Hiermee lopen we als Hilversum voor op de rest van Nederland.” Verkuijlen vertelt dat het feit dat politici de laatste tijd veel actiever zijn op social media zoals twitter en facebook één van de redenen is dat politici sneller te maken krijgen met geweld. “Mensen kunnen makkelijker een gemeenteraadslid bedreigen,” aldus Verkuijlen.

Vluchtelingen

Politici die een sterke mening hebben tijdens het vluchtelingendebat of over de islam krijgen vaker te maken met geweld, dan wanneer het debat over de hoogte van de lonen gaat. Verkuijlen: “Wanneer het over het leven in de samenleving gaat, zie je dat er meer bedreigingen komen. Neem bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis. Zowel landelijk als in Hilversum levert dit spanningen op in de samenleving. Politici hebben hier ook duidelijke en mening over.”

Edwin Göbbels (D66) noemt nog een paar andere redenen voor het toenemende geweld naar politici: “Verruwing van de maatschappelijke omgangsvormen. Een harde, pijnlijke val zou eerder medeleven moeten oproepen, maar nu roept het leedvermaak op en volgt een post van een filmpje op youtube. ‘Leuke’ of volkomen geaccepteerde games waarin je een autodief bent, of in het rond schiet. In discussies is het eerst luisteren en dan reageren vaak vervangen door het stellen van de eigen mening. De lontjes zijn veel korter geworden. De alom geprezen nuchtere en tolerante houding van Nederlanders aan erosie onderhevig.” Göbbels noemt ook nog een ander aspect: “De burger wil alleen rechten hebben, geen plichten en onvoldoende boodschap aan ‘wij’, maar meer aandacht aan het individu.”

Vrijheid van meningsuiting

Zijn de gemeenteraadsleden van Hilversum voorzichter geworden met het doen van uitspraken nu ze weten dat er meer agressie is tegen politici? Anne de Jong is voorzichtiger geworden: “Ik denk wel drie keer na of ik (en hoe ik) een bericht formuleer.” Malika Boumadkar (Hart voor Hilversum) is altijd voorzichtig met het doen van uitspraken: “De pers ligt immers op de loer.” Verkuijlen vind dat politici niet voorzichtiger moeten zijn met uitspraken: “De politiek heeft behoefte aan de vrijheid van meningsuiting. Zonder die vrijheid kunnen politici hun werk niet meer doen.” Ruitenberg voegt hier nog aan toe: “Ik ga rustig de confrontatie aan met andere mensen, maar ik respecteer iedereen zijn mening.”